Hlavní obsah

Britové se klaní u rakve s Alžbětou II.

– Londýn • Aktualizováno

Zástupy lidí chodí vzdát poslední hold zesnulé královně Alžbětě II., jejíž rakev je od středečního večera vystavená ve Westminster Hall v Londýně, kde bude až do pondělí. K rakvi panovnice, která zemřela před týdnem ve věku 96 let, mohou přijít 24 hodin denně. Podle odhadů dorazí stovky tisíc až milion lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Živě: Rozloučení s Alžbětou II.Video: Reuters

 
Článek

Sál s vystavenou rakví se pro veřejnost otevřel ve středu krátce po 18:00 středoevropského času. V tu dobu měřila fronta, jež se vinula po břehu Temže, zhruba 4,5 kilometru.

Očekává se, že vzdát hold panovnici přijdou lidé z celého světa a že zájemci mohou čekat i více než den. O délce fronty vláda pravidelně informuje na Twitteru.

Člen čestné stráže u královniny rakve zkolaboval

Koktejl

Před vstupem do budovy se zájemci z bezpečnostních důvodů musí podrobit podobné kontrole, jako je například na letištích.

Alžběta II. zemřela minulý čtvrtek ve svém skotském sídle Balmoral. Rakev s jejím tělem byla letecky převezena do Londýna v úterý. Tentýž den se s ní v Buckinghamském paláci rozloučili členové královské rodiny.

Smuteční procesí s Karlem III. vyprovodilo královnu z Buckinghamského paláce. Ke katafalku míří davy

Zahraniční

Ve středu byla rakev přesunuta do Westminsterského paláce. Ještě předtím, než bylo lidem umožněno vzdát královně hold, se uskutečnila mše.

Rakev bude na katafalku umístěna až do pondělních 7:30 SELČ, pak bude následovat pohřeb královny. Westminster Hall bude až do pohřbu otevřena 24 hodin denně.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Lidé v Londýně čekají ve frontě, aby vzdali hold zesnulé královně.

Reklama

Výběr článků

Načítám