Hlavní obsah

Člen čestné stráže u královniny rakve zkolaboval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jeden z členů stráže u rakve zesnulé královny Alžběty II. po půlnoci únavou zkolaboval. Jeho zdravotní stav není znám. Rakev je od středečního večera vystavená ve Westminster Hall v Londýně, čestná stráž je držena nepřetržitě.

Článek

K incidentu došlo kolem půl jedné v noci místního času během výměny čestné stráže. Muž, který stál před rakví, měl očividné zdravotní problémy, když několikrát zavrávoral. V jedné chvíli dokonce v závrati o pár kroků poodstoupil ze svého místa. Okolo stojící lidé si potíží svého kolegy vůbec nevšímali a stáli dál jako sfingy. Muž nakonec ztracenou rovnováhu našel, na místo se vrátil a dál držel čestnou stráž.

O několik okamžiků později ale omdlel a spadl obličejem na zem. To už k němu přispěchali na pomoc policisté a jeden z ceremoniářů. Přímý přenos byl na několik minut přerušen. Aktuální zdravotní stav strážce není znám.

Rakev s tělem zesnulé panovnice je od středy vystavena ve Westminter Hall, kde jí může veřejnost až do pondělního rána vzdát poslední hold. U těla je nepřetržitě držena čestná stráž složená ze členů panovnické tělesné stráže, vojáků Houshold Division (elitních britských jednotek, které stráží palác).

Britové se klaní u rakve s Alžbětou II.

Zahraniční

Do Westminster Hall nepřetržitě proudí tisíce lidí, ve čtvrtek ráno byla fronta dlouhá okolo tří kilometrů. Úřady se připravily na frontu dlouhou až 16 kilometrů. Podél nábřeží Temže jsou rozmístěny stovky mobilních toalet, dobrovolníci s náramky, díky kterým si člověk pohlídá své místo ve frontě, a samozřejmě policisté, kteří dohlížejí na bezpečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám