Hlavní obsah

Británie a USA chystají masívní stažení vojáků z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Londýn připravuje rozsáhlé stahování ozbrojených sil z Iráku, po němž by v této zemi měla už příští rok zůstat jen třetina dnešního počtu vojáků. Vyplývá to z interního dokumentu, který byl v neděli cíleně vynesen britskému listu The Mail on Sunday.

Článek

Británie má nyní v Iráku asi 8500 vojáků a na konci příštího roku by jich měly být jen tři tísíce. Plyne to z materiálu Možnosti budoucí britské přítomnosti v Iráku, který připravil britský ministr obrany John Reid pro premiéra Tonyho Blaira.  Je nadepsaný Tajné - pouze pro britské oči.

Mluvčí ministerstva v neděli pravost materiálu nepopřela. "Vždy jsme říkali, že vedoucí roli v boji proti teroru chceme předat iráckým silám," řekla. "Průběžně proto chystáme podklady o možných scénářích a toto je jen jeden z mnoha, které v uplynulých měsících vznikly."

Vojenský zpravodaj BBC rovněž řekl, že materiál nelze považovat za důkaz náhlého odklonu od dosavadní politiky, která sice předpokládá postupné stahování, ale zároveň se hlásí k závazku udržovat v Iráku bezpečnost, dokud to bude potřeba.

Stahování z ekonomických důvodů

Británie na vojenskou přítomnost v Iráku vynakládá asi miliardu liber (44 mld. Kč) ročně. V dokumentu se zdůrazňuje, že stažení by znamenalo úsporu asi 500 miliónů liber. List The Independent proto usoudil, že podklad vynesl někdo, komu se příčí stahování z ekonomických důvodů.

Reid upřesnil, že omezení počtu vojáků by bylo možné po zamýšleném předání kontroly tří jihoiráckých provincií místní bezpečnosti. Už letos v říjnu by to měly být Musaná (nejjižnější část země) a Mísán (oblast s centrem v Amáře podél íránské hranice), příští rok v dubnu Basra a Dhí Kár (okolí Násiríje).

Ministr zmiňuje i podobné úmysly Washingtonu. "Americké plány předpokládají předání 14 z 18 provincií Iráčanům počátkem roku 2006, což by umožnilo redukci počtu spojeneckých vojáků ze 176 tisíc na 66 tisíc." Reid upozorňuje i na komplikace, jež by mohlo stažení Britů a Američanů způsobit ve spojeneckých řadách - Tokio prý již dalo najevo, že stáhne svých 550 příslušníků nebojových technických útvarů, pokud by jejich ochrana měla záviset jen na nově vznikající irácké armádě.

Od neděle zahynuli při útocích 34 lidé

V pondělí zaútočila skupina ozbrojených rebelů na kontrolní stanoviště severně od Bagdádu u Bákuby a zabila sedm vojáků. V půlhodinové přestřelce byli další tři lidé zraněni.

V neděli zahynulo 21 Iráčanů, když sebevražedný atentátník zaútočil na armádní náborové středisko v Bagdádu, kde se o službu hlásilo přes 300 lidí. K útoku se přihlásila skupina Jordánce Abú Musaba Zarkavího, která již na stejném místě - bývalé letecké základně Musana - podobně zabila desítky lidí.

Při dvou atentátech v severoiráckých městech Kirkúk a Mosúl zemřelo šest osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám