Hlavní obsah

Bremer: na žádost irácké vlády zemi opustíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Možný odchod Američanů z Iráku po plánovaném předání moci Iráčanům 30. června v pátek podle agentury AFP jasně připustil americký civilní správce Paul Bremer. V zemi nyní působí kolem 130 tisíc příslušníků armády Spojených států.

Foto: Nakladatelství Paseka
Článek

"Jestli nás tamní dočasná vláda, jež se ujme v Iráku moci po 30. červnu, požádá o to, abychom odešli, odejdeme. Osobně si ale nemyslím, že to udělá," uvedl Bremer pro AFP.

"Není možné zůstat v zemi, kde Američané nejsou vítáni," pokračoval Bremer.

Vytvoření vlády s problémy

Dnešní prohlášení tak z velké části popírá předchozí zprávy z USA, které počítaly se setrváním koaličních sil v zemi několik let. Celkově v Iráku nyní působí téměř 150 tisíc vojáků a vojenských policistů v rámci mezinárodních koaličních sil.

Vytvoření přechodné irácké vlády, která má vystupovat vůči koalici vedené Američany jako orgán svrchované země, je nyní předmětem složitých jednání iráckých a koaličních představitelů za pomoci OSN.

Nová vláda má vést zemi do parlamentních voleb, které by se měly podle prozatímní ústavy uskutečnit nejpozději v lednu 2005.

Irák pod mezinárodní velení?

USA by měly okamžitě předat řízení vojenských operací v Iráku mezinárodnímu velení, ve kterém by byli i Iráčané. Řekl to dnes generál Carlo Cabigiosu - poradce italské mise v Iráku, podle kterého je tento krok podmínkou pro předání politické moci Iráčanům.

"Současné bezpečnostní podmínky neumožňují předat pravomoci nějaké přechodné irácké vládě," uvedl pro deník Il Messagero. Podle jeho mínění po skandálu s mučením iráckých vězňů jsou Američané příliš pod tlakem a neměli by sami o všem rozhodovat.

Itálie má v jižním Iráku 3000 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám