Hlavní obsah

Džihádisté z Islámského státu se chlubí, jak likvidují památky

Těžké stroje najíždějící do mohutných kamenných reliéfů, exploze a ničení architektonických památek starověkého města Nimrúd údajně ukazuje video, které na internetu zveřejnili radikálové z organizace Islámský stát. O demolici této oblasti už před měsícem informovaly irácké úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát zničil památky ve starověkém NimrúduVideo: Reuters

 
Článek

Pečlivě sestříhané video je podmalováno arabskou hudbou a komentářem. Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) označila  ničení těchto památek za válečný zločin.

K nejznámějším objektům v Nimrúdu patřily okřídlené obří sochy mytologických démonů lamassu majících podobu lvů nebo býků s lidskou hlavou, vousy a rohy. Většinou chránily vchody do paláců a byly umísťovány u bran.

Mnohatunové sochy lamassu lze spatřit v Britském nebo Metropolitním muzeu, řada z nich se však dosud nacházela v Nimrúdu.

Čím býval Nimrúd

Nimrúd, ležící na řece Tigris jižně od severoiráckého Mosulu, se stal sídlem asyrského krále Salmanassara I. ve 13. století před naším letopočtem. Hlavní město říše z něj učinil v 9. století před naším letopočtem král Aššurnasirpal II., za jehož vlády tam vyrostly chrámy a žilo až 100 000 lidí. I když se později stala hlavními sídly říše jiná města, Nimrúd, nesoucí jméno biblického Nimroda, si svůj velký význam ponechal až do zániku Asýrie v 7. století před naším letopočtem.

Podobným způsobem IS postupuje i v dalších místech historického významu na území Iráku a Sýrie, která ovládá. Zničení tak postihlo například severoiráckou městskou pevnost Hatra či památky v syrském Idlíbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám