Hlavní obsah

Boeingy 777 s motory motory Pratt & Whitney 4000 nesmějí po havárii létat

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Výrobce v neděli večer doporučil uzemnit všech 128 letadel typu Boeing 777 s motory Pratt & Whitney 4000, než budou zkontrolovány lopatky turbín. Mimořádnou kontrolu těchto letadel nařídil americký Federální úřad pro letectví (FAA) po sobotní nehodě v Denveru. Na předměstí amerického města dopadl kus motoru z letadla společnosti United Airlines. Stroj pak musel nouzově přistát

Foto: Hayden Smith, ČTK/AP

Kouř za hořícím motorem Boeingu 777 nad Deverem

Článek

„Prozkoumáváme všechna dostupná bezpečnostní data ze včerejšího (sobotního) incidentu,” uvedl v neděli FAA. „Vyhodnotili jsme veškerá dostupná data o včerejší nehodě. Na základě prvních informací jsme dospěli k závěru, že by se měla zkrátit doba kontroly lopatek turbíny u tohoto jediného typu motoru používaného jen na letadlech Boeing 777. To znamená, že některá letadla budou vyřazena z provozu,“ dodal Steve Dickson z FAA.

Americká Národní rada pro bezpečnost v dopravě (NTSB) oznámila, že podle prvních zjištění praskly dvě lopatky oběžného kola turbíny.

Uzemnění letadel

Japonské úřady nařídily zastavení provozu letadel s motory Pratt & Whitney 4000 uvedeným modelem motorů. Dvě japonské společnosti, Japan Airlines a ANA Holdings, provozují 32 těchto strojů.

Foto: ČTK/AP

Kus pláště roztrženého motoru Boeingu 777, který dopadl na předměstí Denveru

Korean Air Lines ještě nerozhodly o jejich uzemnění, čekají na vyjádření korejského leteckého úřadu., který uvedl, že monitoruje situaci. také stroje stáhne z linek. Má jich 12, z toho šest v  provozu na linkách do Japonska.

Ve Spojených státech má v provozu Boeingy 777 s motory Pratt & Whitney 4000 pouze společnost United Airlines. Ta již ohlásila, že svých 24 letounů postavila mimo provoz.

Starší typ není kvůli vyšší spotřebě příliš používán.

Boeing v prohlášení uvedl, že podporuje rozhodnutí amerických i japonských úřadů. Podle výrobce je v aktivním provozu 69 exemplářů letadla a dalších 59 je jich u aerolinek odstavených kvůli poklesu poptávky po letech za pandemie. Boeing dodal, že jeho technici spolupracují s úřady na objasnění incidentu.

Výrobce motorů opatření FAA nekomentoval.

Cestující z letadla, kterému se vzňal motor: Doufali jsme, že ještě uvidíme své děti

Amerika

Nehoda v Denveru

V sobotu dopoledne krátce po startu stroje letícího z Denveru do Honolulu začal letadlu hořet jeden z motorů. Kusy, které z něj odpadávaly, dopadly na předměstí Denveru Broomfield, čelní prstenec vstupu vzduchu do motoru spadl před dveře rodinného domu.

Stroj s 231 pasažérem a deseti členy posádky se vrátil na letiště Na palubě letadla ani na zemi se nikomu nic nestalo.

V americkém Denveru spadl do rezidenční čtvrti kus motoru letadla

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám