Hlavní obsah

Boeingu upadla ve vzduchu nouzová skluzavka. Zatím ji nenašli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Série technických problémů letadel amerického výrobce Boeing nebere konce. V pátek se musel krátce po startu vrátit na letiště v New Yorku stroj společnosti Delta Airlines, protože mu ve vzduchu upadla nouzová skluzavka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letadlo typu Boeing 767-300 mířilo se 176 cestujícími a sedmičlennou posádkou na palubě do Los Angeles. Asi půl hodiny po vzletu z mezinárodního Letiště J. F. Kennedyho zaregistrovali piloti neobvyklý zvuk poblíž pravého křídla a následně vibrace.

„Máme indikaci, že jedna ze západek je otevřená. Začínáme na pravé straně vibrovat. V tuto chvíli stav nouze zatím nevyhlašujeme, ale chceme se co nejdříve vrátit na Kennedyho letiště,“ hlásil kapitán podle záznamu, z nějž citoval server ABC7.com.

„Znělo to, jako by něco narazilo do boku letadla. Něco nebylo v pořádku. Všichni jsme se na sebe dívali a věděli jsme, že to nevypadá dobře,“ popsala později své pocity cestující Ayoka Lucasová.

Po bezpečném dosednutí v New Yorku hned první inspekce ukázala, že se za letu uvolnila nouzová skluzavka umístěná poblíž pravého křídla. Tu se zatím nepodařilo nalézt.

„Není nic důležitější než bezpečnost našich klientů. Posádky společnosti Delta absolvují rozsáhlý výcvik. I v tomto případě personál dodržel předepsaný postup a vrátil se na letiště,“ uvedl mluvčí letecké společnosti. „Oceňujeme jejich profesionalitu a trpělivost našich zákazníků, kterým se zdržela cesta,“ dodal.

Po přistání pasažéři přestoupili na jiné letadlo a odstartovali do Los Angeles s tříhodinovým zpožděním, zatímco 33 let starý boeing podrobili inspektoři důkladné kontrole a vyřadili jej z dalšího provozu. Incident vyšetřuje Federální úřad pro civilní letectví (FAA).

Média připomněla, že páteční událost je dalším v řadě technických incidentů letadel typu Boeing. Letos v lednu se uvolnila část trupu a okno zbrusu nového letounu Boeing 737 MAX 9 společnosti Alaska Airlines ve chvíli, kdy byl stroj ve výšce pěti tisíc metrů.

V březnu Boeing 777 ztratil po startu kolo, které při dopadu na zem poškodilo několik aut. Před několika týdny se Boeing 737-800 musel krátce po vzletu vrátit, když se uvolnil kus kapotáže motoru.

Další letadlo ztratilo ve vzduchu součástku. Airbusu upadl kus kapotáže

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám