Hlavní obsah

Zraněný izraelský voják podlehl agresivní plísni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet izraelských vojáků, kteří zahynuli během operace v Pásmu Gazy, stoupl na 159, když zemřel voják, který se nakazil rezistentní plísní, uvedla izraelská veřejnoprávní stanice KAN. Touto plísní je nakaženo asi deset vojáků.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Pohřeb izraelského vojáka. Ilustrační foto

Článek

Voják byl před dvěma týdny převezen s vážnými zraněními končetin do zdravotního střediska Asuta v Ašdodu. Navzdory nepřetržité péči lékařů se ho nepodařilo zachránit. Rezistentní plíseň odolávala veškerým snahám o léčbu. O případu informoval list The Times of Israel.

Stejnou plísní se nakazilo asi deset vojáků, kteří byli převezeni do Izraele, řekl stanici KAN bývalý ředitel oddělení infekčních chorob v nemocnici Šeba. Předpokládá se, že se plíseň dostala do půdy z odpadních vod poté, co byla při bojích poškozena kanalizace. Infekce se pak dostala do ran zraněných vojáků, které nelze kvůli podmínkám na bojišti udržet sterilní.

Další oběti tvrdých bojů na jihu

V pondělí zahynuli v Pásmu Gazy při bojích dva vojáci, rezervisté Eliša Jehonatan Lober (24) a Josef Gitars. První padl v přestřelce, druhého zabila protitanková střela. Izraelské letectvo pokračuje v útocích na jih Pásma Gazy v rámci příprav na postup pozemních sil. Přes noc zasáhlo přes sto cílů spojených s teroristickým hnutím Hamás včetně kontrolních stanovišť a tunelů.

Gema Conellová z Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních otázek (OCHA) varovala podle stanice BBC, že Palestinci, kteří utekli před boji na jih pásma nemají nikde garantovanou bezpečnost. Výzvy, které dává Izrael běžencům k dalším přesunům, označila za šachy s lidmi: „Lidé utíkají z jedné oblasti do druhé, ale ani tam nejsou v bezpečí.“

Terčem náletů bylo i okolí Násirovy nemocnice v Chán Junísu, který je baštou Hamásu.

Hamás a Islámský džihád se odmítly vzdát moci v Gaze, Izrael čeká dlouhý boj

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám