Hlavní obsah

Zabitá Naama ještě stihla napsat domů. Na vojně byla jen něco přes půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve devatenáctiletá Naama Boni narukovala do armády na povinnou vojenskou službu před sedmi měsíci. Když v sobotu na Izrael zaútočili ozbrojenci Hamásu, na mateřské vojenské základně Zikim v blízkosti Gazy měla zrovna hlídku. Se zraněním hlavy se ještě pokusila ukrýt, pak už jen posílala blízkým zoufalé zprávy. Její tragický příběh přináší izraelský zpravodajský server Ynetnews.

Foto: Profimedia.cz

Letecká přeprava zraněných izraelských vojáků do jeruzalémské nemocnice Hadassa Ein Kerem

Článek

K ozbrojenému útoku na základnu došlo kolem půl osmé ráno.

„Hluboce mi na vás všech záleží. Mám zraněnou hlavu a terorista poblíž by na mě mohl začít střílet. V současné době jsem se zraněným vojákem z brigády Golani a nejsou k dispozici žádné posily,“ zněla jedna ze zpráv.

„Je tu terorista, který nechce odejít. Slyším, jak někdo křičí, a zdá se, že je tu lidská oběť,“ pokračovala zraněná a vyděšená vojačka, která ještě pořídila videozáběr ze svého úkrytu. Na něm je slyšet její zoufalý hlas a hlasité výstřely. Později zprávy domů ustaly.

Hamás hrozí vražděním rukojmích, videa dá na sociální sítě

Blízký a Střední východ

Podle svědectví její tety Šimrit se Naama narodila a vyrostla v Afule, měla za sebou střední školu, než před sedmi měsíci narukovala. „Byla rodinně založená, týden předtím jsme oslavili její narozeniny,“ uvedla.

Foto: Reprofoto/ynetnews.com

Naama Boni

„Ještě kolem půl osmé ráno nám posílala zprávy o tom, že na ni teroristé střílejí, poté už nereagovala,“ popsala pro média. „Hledali jsme ji všude možně a po nekonečných telefonátech nám nakonec řekli, že je hospitalizovaná v nemocnici Barzilai (v Aškelonu - pozn. red.), ale nechtěli říct, v jakém je stavu,“ popsala rodinné drama teta zabité vojačky.

„Zoufale jsme chtěli věřit, že je stále naživu. Když se ale u jejích rodičů objevil vojenský důstojník, věděli jsme, že už se stala jen statistickým údajem,“ dodala.

Izraelská armáda pokračuje v útocích na cíle Hamásu v Pásmu Gazy

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám