Hlavní obsah

Za brutálním atentátem se stovkou obětí stál Islámský stát, potvrdilo Turecko

– Ankara

Dva sebevražedné atentáty, při nichž 10. října v turecké metropoli Ankaře zahynulo 102 lidí a přes 500 utrpělo zranění, má na svědomí místní buňka radikální skupiny Islámský stát (IS). Ve středu to oznámila turecká prokuratura.

Foto: Reuters

Policejní expert na místě atentátu v Ankaře

Článek

Existují jasné důkazy, že útok na kurdské levicové demonstranty v Ankaře zorganizovala buňka IS ve městě Gaziantep, které leží u hranice se Sýrií. Buňka dostala přímé rozkazy od extremistů z Islámského státu v Sýrii, píše se v prohlášení veřejného prokurátora v Ankaře. Šlo o nejhorší útok v moderních tureckých dějinách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Ankaře lidé uctívají památku obětí sobotních bombových útokůVideo: Reuters

Islámský stát v Sýrii „pravidelně posílal peníze” zmíněné buňce do Turecka. Tato buňka prý od Islámského státu dostala „povolení” k útokům na kurdské rebely a další skupiny v Turecku. Stejná buňka je pravděpodobně zodpovědná i za čtyři předchozí útoky, které se v Turecku odehrály od května, dodali vyšetřovatelé.

Cílem útoku bylo podle vyšetřovatelů narušit politickou stabilitu v Turecku a přimět úřady k odkladu parlamentních voleb chystaných na 1. listopadu.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Turecký premiér Ahmet Davutoglu již krátce po atentátu v Ankaře označil Islámský stát za „hlavního podezřelého”, zároveň ale nevyloučil možnou odpovědnost kurdských povstalců či levicových extremistů za útok. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám