Hlavní obsah

Významným zdrojem výbušnin pro Hamás je nevybuchlá izraelská munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významná část výbušnin a zbraní, které palestinské hnutí Hamás používá při bojích proti izraelské armádě, pochází ze samotného Izraele. V neděli to napsal list The New York Times (NYT) s odkazem na názor odborníků a tajných služeb.

Foto: Israeli Army Handout, Reuters

Izraelští vojáci (ilustrační foto)

Článek

Podstatná část výbušnin, které Hamás používá, například pochází z nevybuchlé izraelské munice. Dalším zdrojem jsou zřejmě krádeže a část zbraní palestinští ozbrojenci ukořistili během útoku ze 7. října.

Podle analytiků a představitelů tajných služeb se Hamás, který EU, USA a další státy považují za teroristickou organizaci, v posledních letech specializoval na opětovné použití výbušnin, které získával z nevybuchlé izraelské munice.

Například z běžné letecké pumy o váze 750 liber (340 kilo) je Hamás schopný získat materiál pro desítky raket, které pak vystřeluje na izraelské území.

Špatná munice. Izrael přiznal chybu při útoku na tábor Maghází v Pásmu Gazy

Blízký a Střední východ

„Nevybuchlá munice je hlavním zdrojem materiálu pro Hamás,“ řekl listu izraelský bezpečnostní expert Michael Kardaš.

Po mnoha letech bojů a dělostřeleckých či leteckých izraelských úderů zůstaly na území Pásma Gazy, které hnutí Hamás ovládlo v roce 2007, desítky tun nevybuchlých bomb a střel.

Odhaduje se, že zhruba deset procent bomb a dělostřeleckých granátů při použití nevybuchne, u starších zbraní však míra selhání dosahuje i 15 procent.

Svou schopností využít izraelskou munici se Hamás několikrát veřejně pochlubil. „Naše strategie spočívá v opětovném použití těchto kusů (munice), čímž měníme krizi v příležitost,“ řekl v roce 2020 jeden z velitelů ozbrojeného křídla Hamásu, brigád Kásam, stanici Al-Džazíra.

Palestinci obvinili Izrael, že v Gaze používá munici s bílým fosforem

Blízký a Střední východ

V roce 2019 brigády Kásam například oznámily, že se chystají využít pro výrobu raket munici z britské vojenské lodi, která se za první světové války potopila u břehů Pásma Gazy.

Dalším zdrojem zbraní pro hnutí Hamás jsou krádeže z izraelských vojenských skladů a základen. Zpráva izraelské armády z loňského roku uvedla, že byly odcizeny stovky palných zbraní a granátů, které pak skončily na Západním břehu Jordánu či v Pásmu Gazy.

„Zásobujeme naše nepřátele vlastními zbraněmi,“ stojí ve zprávě, se kterou se list seznámil. Do Pásma Gazy se pak přes Egypt pašují zbraně z dalších zemí v regionu.

Část své vojenské výbavy pak hnutí Hamás ukořistilo na izraelských základnách při teroristickém útoku ze 7. října, kdy podle izraelských úřadů zahynulo na 1200 lidí a dalších 250 lidí bylo zavlečeno na palestinské území.

Boj s terorismem neznamená, že srovnáte Gazu se zemí, vzkazuje Macron Izraeli

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám