Hlavní obsah

Výbuch v mešitě na východě Afghánistánu si vyžádal desítky mrtvých a zraněných

Aktualizováno

Nejméně deset mrtvých a 29 raněných si vyžádal výbuch v mešitě na východě Afghánistánu. Oznámila to v neděli agentura Reuters s odvoláním na místní policii. Úřady podle agentury AP hovoří o třech desítkách mrtvých a zraněných po explozi v mešitě, která slouží i jako místo k registraci voličů.

Foto: Parwiz, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na jiném místě Afghánistánu, v provincii Farjáb na severu země, najelo vozidlo s trhovci na minu a výbuch zabil sedm z nich, uvedla agentura AP.

Dodala, že ve východoafghánské provincii podobná nástraha zabila dva lidi a zranila další tři, včetně náčelníka okresu, který byl pravděpodobně hlavním cílem. K tomuto útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán.

Podle zprávy mise OSN si boje v Afghánistánu loni vyžádaly 3468 zabitých civilistů, dalších 7015 civilistů bylo zraněno. Za dvě třetiny obětí nesli odpovědnost bojovníci z protivládních hnutí.

Z toho 42 procent útoků spáchali radikálové z teroristické organizace Tálibán, deset procent bojovníci z takzvaného Islámského státu (IS) a 13 procent blíže neurčené protivládní skupiny. Pětinu z celkového počtu obětí pak měly na svědomí akce provládních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám