Hlavní obsah

Vybombardované pekárny, nedostatek léků a nálety. Tak vypadá syrská Ghúta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlad, nachlazení, které se stává smrtelnou nemocí, neustávající bombardování. Tak vypadá situace 400 tisíc lidí, kteří žijí v syrské Východní Ghútě. Oblast zažívá nejprudší letecké útoky od počátku války, která v Sýrii vypukla před sedmi lety, napsal server týdeníku der Spiegel. O život přišlo podle některých zdrojů víc než 300 lidí a kolem tisícovky jich bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Východní Ghúta se proměnila v zónu smrti: Záchranáři hledají po náletech zraněné v troskách domůVideo: Reuters

 
Článek

Syrský prezident Bašár Asad chce nad oblastí opět získat kontrolu. Je to úrodný region nedaleko metropole Damašku, který je zároveň největší oblastí u hlavního města ovládanou povstalci. Asad a jeho spojenec Rusko tvrdí, že nebombardují oblasti, kde jsou civilisté. Nálety zdůvodňují tím, že rebelové z Východní Ghúty ostřelují Damašek.

Lidé, kteří v oblasti žijí, čelí kromě intenzivního bombardování nedostatku léků a jídla. „Lidé se bojí opustit své úkryty a vyzvednout si balíčky humanitární pomoci. Navíc byly zničeny poslední dvě pekárny, které zajišťovaly chléb pro 400 tisíc lidí,“ uvedl Jakob Kern, ředitel potravinového programu OSN pro Sýrii.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Syrská Ghúta po intenzívním bombardování

Zoufale se nedostává léků. „Z obyčejného nachlazení se u vyčerpaných lidí stávají záněty a zápaly, což je ve chvíli, kdy chybí antibiotika, nebezpečné onemocnění,“ uvedl Kern.

Organizace na ochranu lidských práv navíc tvrdí, že syrská armáda použila barelové bomby při náletech napříč Sýrií. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii dlouhodobě monitoruje, použila vládní vojska tyto výbušniny i při bombardování Východní Ghúty tento týden.

Asad opakovaně tvrdil, že jeho armáda barelové bomby, což jsou improvizovaná výbušná zařízení z kovových barelů naplněných ropou či šrapnelem, nepoužívá.

Reklama

Výběr článků

Načítám