Hlavní obsah

Vůdci povstání proti Mubarakovi půjdou za protesty do vězení

– Káhira

Egyptský odvolací soud potvrdil v pondělí tříleté vězení pro tři hlavní představitele tamní opozice, kteří byli symbolem arabského jara a napomohli k pádu Husního Mubaraka.

Článek

Ahmad Máhir, Ahmad Dúma a Muhammad Ádil patřili k symbolům protestního hnutí, které v roce 2011 podnítilo povstání proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubarakovi. V prosinci je soud prvního stupně poslal do vězení za účast na loňských protestech, proti kterým egyptská vláda podporovaná armádou zasáhla.

Potrestáni byli za účast na loňských demonstracích, které se konaly poté, co egyptský kabinet v listopadu schválil zákon, jenž výrazně zpřísnil pravidla pro pořádání protestů. Trojice mužů tehdy byla shledána vinnými z protestu bez povolení a z útoku na policisty.

„Takový verdikt jsem nečekal. Myslel jsem si, že to odvolací soud zvrátí. Je to velmi špatná zpráva,” okomentoval rozsudek egyptský aktivista Chálid Davúd. „Vyšle to velmi negativní signál všem mladým lidem, kteří podporovali revoluci v lednu 2011,” dodal.

V Egyptě loni v létě armáda odstavila legálně zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Pak začala tvrdě potlačovat jeho příznivce z Muslimského bratrstva a upevňovat svou moc. Vstřícněji se naopak začala stavět k předchozí vojenské vládě Husního Mubaraka.

Reklama

Výběr článků

Načítám