Hlavní obsah

Vůdce IS zřejmě stále žije. Z Iráku do Sýrie prchl ve žlutém taxi

Právo, znk

Abú Bakr al-Bagdádí, vůdce Islámského státu (IS), uprchl z Iráku do Sýrie. Aby nevzbudil pozornost, nechal se odvézt ve žlutém taxi, napsal list The Daily Mail s odkazem na nejmenovaný zdroj citovaný iráckou agenturou Iraqi Media News.

Foto: Reuters TV, Reuters

Abú Bakr Bagdádí v roce 2014 v mosulské mešitě, kde vyhlásil chalífát.

Článek

Lídr samozvaného chalífátu pobýval v iráckém městě Ráva u syrských hranic ve chvíli, kdy irácké jednotky na konci minulého týdne osvobodily od islamistů nedaleké město Káim.

„Bagdádí se obával o bezpečnost, a tak ve žlutém taxíku odjel do Sýrie,“ prozradil zdroj. Bagdádí před odjezdem vyzval zbývající islamisty v Káimu, aby bojovali až do konce, ti jej ale podle zdroje „zradili a ujeli ve vlastních vozech do Sýrie“.

Moskva oznámila, že Bagdádího zabila na konci května při náletu na syrskou baštu IS Rakku, šéf kurdských protiteroristických sil Lahúr Talabání to ale později popřel. „Jsme z 99 procent přesvědčeni, že je naživu,“ řekl v červenci agentuře Reuters.

Na konci září zveřejnili džihádisté zvukovou nahrávku, na níž Bagdádí mluví, i když nebylo jasné, kdy 46minutový záznam vznikl. To, že je Bagdádí naživu, si myslí i americký generál Stephen Townsend, který velí operacím proti IS v Iráku a Sýrii.

Zasvěcené zdroje soudí, že se skrývá v poušti mezi Mosulem a Rakkou a mohlo by trvat léta, než se jej podaří najít.

Reklama

Výběr článků

Načítám