Hlavní obsah

Vůdce Hamásu potvrdil, že „od řeky k moři“ opravdu znamená zničení Izraele. Pochválil západní studenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý lídr Hamásu Chálid Mišál se jal vysvětlovat, co si jeho mateřská organizace představuje pod heslem „Od řeky až po moře“. V rozhovoru pro kuvajtský podcast nenechal nikoho na pochybách, že jde skutečně o zničení Izraele, a pochvaloval si, jak pěkně se slogan ujal i mezi studenty v Evropě a Americe. Na interview upozornil Institut pro výzkum blízkovýchodních médií (MEMRI) sídlící v USA.

Foto: Reuters

Bývalý lídr Hamásu Chálid Mišál na archivním snímku

Článek

„Postoj Hamásu a postoj naprosté většiny palestinského lidu, zejména po 7. říjnu (datum rozsáhlého teroristického útoku Hamásu v Izraeli), je takový, že sen a naděje pro Palestinu od řeky až po moře a od severu k jihu byly obnoveny,“ začíná svůj výklad Mišál, který si zároveň libuje, jak se heslo ujalo na Západě.

„Palestina od řeky až po moře – to je slogan amerických studentů a studentů v evropských hlavních městech. (Je to) naše palestinská iniciativa, na níž panuje téměř palestinský národní konsenzus… I když někteří lidé musí mluvit jinak kvůli politickým omezením,“ dodal Mišál, který posléze vymezil svou představu o území budoucího palestinského státu.

„Palestinský konsenzus – nebo téměř konsenzus – je takový, že se nevzdáme svého práva na Palestinu jako celek, od řeky (Jordán) po (Středozemní) moře a od (útesů) Roš ha-Nikra po (město) Ejlat nebo Akabský záliv,“ popsal bývalý lídr Hamásu.

Soud zrušil zákaz propalestinské demonstrace v Praze

Domácí

Heslo „Od řeky až po moře“ začali Palestinci ve zvýšené míře používat už v 60. letech minulého století, přijal ho i Hamás, který jej bere jako výzvu ke zničení Izraele.

Někteří propalestinští demonstranti zkoušejí slogan hájit jako nenásilnou výzvu ke zrovnoprávnění Palestinců. K tomu, že heslo lze vykládat různě, se loni v prosinci přiklonil například i Městský soud v Praze, který s tímto odůvodněním zrušil magistrátní zákaz propalestinské demonstrace. České ministerstvo vnitra zase varovalo, že za určitých okolností může být používání hesla trestné.

Foto: Profimedia.cz

Propalestinská demonstrace v Londýně. Snímek z 20. ledna 2024

K myšlence se hlásil i Likud

Zmíněný slogan nicméně kdysi používali i izraelští politici. „Mezi mořem a Jordánem bude pouze izraelská suverenita,“ hlásá například hned první bod původního ústředního dokumentu izraelské strany Likud ze 70. let. Byl to nicméně vrcholný politik Likudu Ariel Šaron, který coby premiér v roce 2005 rozhodl o jednostranném stažení Izraele z Pásma Gazy a předání území do rukou Palestinců.

„Nebudu dělat kompromisy ohledně plné izraelské bezpečnostní kontroly nad celým územím západně od Jordánu – a to je v rozporu s palestinským státem,“ komentoval pak například tento víkend na sociální síti X myšlenku dvoustátního řešení izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Izrael nyní podniká vojenské operace v Pásmu Gazy v reakci na krvavý útok Hamásu na jihu židovského státu z loňského 7. října, při němž podle Izraele zahynulo okolo 1200 lidí. Vojenská reakce Izraele zaměřená na likvidaci teroristických struktur Hamásu si podle jím vedených úřadů v Pásmu Gazy vyžádala už přes 25 tisíc obětí. V Pásmu Gazy také dosud zůstává zhruba stovka rukojmích odvlečených palestinskými teroristy z Izraele.

Palestinský slogan „Od řeky až k moři“ může být trestný, upozornil nejvyšší žalobce

Krimi

From the river to the sea

Anglický slogan „From the river to the sea Palestine will be free“, tedy „Od řeky k moři bude Palestina svobodná“, je rozšířenou verzí původní arabské rýmovačky „min an-nahr ilá l-bahr“ (من النهر إلى البحر), tedy „od řeky k moři“. Míněna je řeka Jordán a Středozemní moře, mezi kterými leží Stát Izrael.

Provolání, které Arabové používají od 60. let 20. století, naznačuje, že mezi Jordánem a Středozemním mořem má být pouze svobodná Palestina, nikoliv Izrael. Je proto vnímáno jako výzva k likvidaci celé země a jejích židovských obyvatel. Zároveň je v protikladu k variantě tzv. dvoustátního řešení Izraele a Palestiny vedle sebe, za kterou se staví Palestinská samospráva, nikoliv ale hnutí Hamás, jež usiluje o zničení židovského státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám