Hlavní obsah

Většina tunelů Hamásu zůstává nepoškozena. Likvidace postupuje pomalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesát až osmdesát procent tunelů v Pásmu Gazy zůstává i po více než třech měsících izraelské operace proti Hamásu nepoškozených. Uvedl to list The Wall Street Journal s odvoláním na izraelské a americké představitele. Záběry z odstřelu jednoho z tunelů zveřejnila agentura AP.

Odstřel tunelů v GazeVideo: AP

 
Článek

Přesné číslo zničených tunelů je pro americké a izraelské experty obtížné určit, protože se neví, kolik jich bylo vybudováno. Wall Street Journal uvádí, že síť tunelů má asi 500 kilometrů.

Představitelé obou zemí uvádějí, že asi 20 až 40 procent tunelů už bylo poškozeno nebo se nedají dále používat. Většina zničených a poškozených tunelů se nachází na severu Pásma Gazy.

Zničení sítě tunelů je přitom jedním z klíčových úkolů operace proti Hamásu a Izraelské obranné síly prohlásily, že „pokračuje důsledná a postupná likvidace sítě tunelů“.

Klíčová role tunelů ve strategii Hamásu

Cílem izraelské operace v Pásmu Gazy je dosáhnout propuštění zbylých rukojmí, dopadení vůdců Hamásu a likvidace celé organizace. To však není možné v případě, kdy teroristické hnutí bude tunely používat. Mohou se v nich ukrývat vůdci a bojovníci, zásoby zbraní a munice, podzemní továrna, ale také vězněná rukojmí.

„Strategie Hamásu se točí kolem tunelů, ty představují jejich těžiště. Potřebovali tunely, aby se na bojišti vyrovnali IDF (Izraelským obranným silám),“ řekl Mick Mulroy, bývalý zástupce náměstka ministra obrany, který působil v námořní pěchotě a CIA.

„Tunely jsou místa, kde Hamás plánoval počkat na politickou ochotu Izraele přistoupit na příměří, když čelí tlaku na jeho uzavření,“ uvedl k taktice, jakou Hamás uplatňoval, už dříve.

Obtížná likvidace tunelů

Izrael používá k ničení tunelů letecké bombardování, které ničí nejen vstupy do nich, ale i samotné tunely. K jejich likvidaci používá i trhaviny nebo je zaplavuje vodou. Musí je však nejdříve prohledat, aby zjistil, že v nich nejsou rukojmí. Izrael má podle amerických představitelů hodně vycvičených ženistů, kteří mohou tunely ničit, ale potřebuje více vojáků na jejich prohledávání

Použité způsoby ničení ale nejsou bez rizika, při bombardování bývají často vážně poškozeny budovy na povrchu, které se propadnou. Pumpování mořské vody do tunelů zase ohrožuje zdroje pitné vody. Zaplavování se však neukázalo tak účinné, jak se čekalo, i když mořská voda přispívá ke korozi konstrukce.

Do tunelů pod Pásmem Gazy se už pumpuje voda

Blízký a Střední východ

I tak ale už byla jedna pumpa instalována na jihu Pásma Gazy, aby Hamás nemohl používat tunely ve městě Chán Junís, které je jeho baštou. Do něj se pumpuje voda z Izraele.

Rukojmí slouží jako živé štíty

Podle izraelských představitelů jsou některá rukojmí zadržována ve velitelském středisku v tunelu pod Chán Junísem, Tam by se mohl podle vysokého izraelského vojenského představitele ukrývat i vůdce Hamásu v pásmu Jahjá Sinvár. Případná razie, jejímž cílem by bylo zabít Sinvára, by však mohla ohrozit rukojmí.

„Je to velmi obtížná mise. Dělá se pomalu a velmi opatrně,“ dodal izraelský představitel.

Izraeli také chybí více zpravodajských informací. „Je neuvěřitelné, jak málo mají zpravodajských informací, když je to na zadním dvorku Izraele,“ řekl bývalý izraelský vyjednavač Geršon Baskin, který dojednával v roce 2011 výměnu u zajatého vojáka Gilada Šalíta za vězněné Palestince.

Izrael ukázal síť tunelů, kterou mělo používat vedení Hamásu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám