Hlavní obsah

Valné shromáždění posílilo pozici Palestiny. Zástupce Izraele skartoval Chartu OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, která posiluje postavení Palestiny ve strukturách OSN a vyzývá Radu bezpečnosti ke schválení plného členství. Palestinskou žádost o schválení plného členství minulý měsíc odmítla Rada bezpečnosti kvůli vetu Spojených států. Británie a Švýcarsko se hlasování zdržely a zbývajících 12 členů Rady bezpečnosti návrh podpořilo.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Hlasování Valného shromáždění OSN

Článek

Na zasedání Valném shromáždění rezoluci podpořilo 143 zemí, 25 se zdrželo a devět včetně České republiky bylo proti. Vytvoření Palestinského státu nehledě na výsledek pátečního hlasování Česko (podobně jako USA) podporuje.

Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského se ale nově přijatá rezoluce pokouší obejít zavedené postupy pro přijímání nových členů do OSN. „To je v rozporu se záměrem Charty OSN, a proto Česko nemohlo rezoluci podpořit,“ uvedl šéf české diplomacie.

USA v Radě bezpečnosti vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN

Blízký a Střední východ

Text rezoluce podle médií také přiznává Palestině, která má v OSN status pozorovatelské země, nová práva – jako například možnost vstoupit do dalších orgánů OSN.

Palestina nadále nebude mít například hlasovací právo jako země s plným členstvím, nebudou se jí však dotýkat ani některé povinnosti jako placení členských příspěvků.

„Vítáte teroristický stát ve svých řadách. Otevřeli jste OSN novodobému nacismu. Dělá se mi z toho špatně,“ kritizoval posílení pozice Palestiny v OSN izraelský zástupce Gilad Erdan.

Během plamenného proslovu vytáhl portrét lídra Hamásu s tím, že cílem této teroristické organizace je genocida Židů. Následně na protest vytáhl i přenosnou skartovačku, kterou nechal projet Chartu OSN.

Palestinský stát nyní uznává na 140 zemí. Několik evropských zemí v poslední době oznámilo, že se tento krok chystají učinit.

Slovinská vláda ve čtvrtek zahájila proces uznání Palestinského státu, přičemž země tento krok avizovala už v březnu spolu se Španělskem, Irskem a Maltou. Slovinský premiér Robert Golob uvedl, že jeho vláda Palestinu uzná nejpozději 13. června.

Španělsko a Irsko se to chystají udělat 21. května, zveřejnily dnes irská stanice RTE a španělský deník El País s odkazem na zdroje z vlád těchto zemí. Agentura Reuters dnes také informovala, že v pátek má Valné shromáždění OSN opět jednat o plném členství Palestiny v OSN.

Česká republika podle dřívějšího prohlášení ministerstva zahraničí samostatný nezávislý stát neuznává. Uznání učinilo Československo v 80. letech v kroku, který podle české diplomacie byl poplatný tehdejší době.

Palestina usilovala o plné členství v OSN v roce 2011, nakonec ale nezískala podporu v Radě bezpečnosti OSN. V roce 2012 získala ve světové organizaci status pozorovatele, Česko ani tehdy toto nepodpořilo – Praha dlouhodobě odkazuje na to, že vznik Palestinského státu nemá být jednostranným krokem, ale výsledkem politické dohody mezi Izraelci a Palestinci.

Minulý měsíc Palestinská samospráva oficiálně požádala Radu bezpečnosti OSN, aby znovu projednala její žádost z roku 2011 o přijetí za řádného člena této světové organizace.

Izrael neumožní UNRWA dodávat na sever Pásma Gazy jídlo a pomoc

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám