Hlavní obsah

Izrael neumožní UNRWA dodávat na sever Pásma Gazy jídlo a pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael definitivně zakázal Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) vstup na sever Pásma Gazy, kde by v květnu mohl propuknout hladomor. V neděli to oznámil šéf UNRWA Phillipe Lazzarini. Izrael také o víkendu pokračoval v operaci v nemocnici v Gaze.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Pomoc od UNRWA v Rafahu

Článek

„Navzdory tragédii, která se odvíjí před našima očima, informovaly izraelské úřady OSN, že nadále neschválí žádné konvoje s jídlem UNRWA na sever,“ napsal na síti X Lazzarini.

„Je to pobuřující, jde o záměr obstruovat život lidem, kteří zachraňují život jiným lidem během hladomoru,“ dodal Lazzarini.

Mluvčí UNRWA Juliette Toumová uvedla, že bylo rozhodnutí tlumočeno během nedělního setkání s izraelskými vojenskými představiteli. Následovalo po dvou zamítnutých požadavcích na vyslání konvojů s pomocí na sever území.

Podle Toumové nebyl uveden žádný důvod. Izrael se k tvrzení nevyjádřil, napsal list The Guardian.

UNRWA nebylo umožněno dodat jakoukoli pomoci do Pásma Gazy od 29. ledna. Důvodem bylo odhalení, že se několik zaměstnanců této agentury 7. října 2023 přímo zapojilo do teroristických útoků Hamásu na Izrael.

Finanční potíže UNRWA zmírňují. Někteří dárci se vracejí, USA ale ne

Blízký a Střední východ

„Poslední rozhodnutí je dalším hřebíkem do rakve,“ uvedla Toumová. Minulý týden potravinový program OSN FAO varoval, že by hladomor mohl na severu Pásma Gazy propuknout už v květnu.

Generální tajemník Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhamom Ghebreyesus sdělil, že zablokování pomoci od UNRWA je „odepření přežití hladovějícím“.

Budoucnost Gazy bez UNRWA

Izraelský ministr zahraničí Israel Katz vyzýval v sobotu, aby se UNRWA nijak nepodílela na budoucím osud Gazy, napsal list The Times of Israel.

Americký Kongres v pátek schválil zákaz poskytovat UNRWA peníze po celý příští fiskální rok končící 25. března 2025.

„Historický zákaz americké finanční podpory UNRWA, který prošel s ohromnou podporou obou stran, demonstruje to, co víme. UNRWA je součástí problému a nemůže být součástí řešení. UNRWA nebude součástí podoby Gazy po Hamásu,“ uvedl Kongres v prohlášení.

Foto: Israel Defense Forces, Reuters

Zbraně nalezené v nemocnici Aš-Šífa

„Tisíce zaměstnanců UNRWA byly zapojené do teroristických aktivit a její budovy byly požívány pro terorismus,“ dodal Kongres.

UNRWA má na starosti jen palestinské uprchlíky a status uprchlíka je de facto dědičný.

Nemocnice pod vojenským tlakem

Tři nemocnice v Pásmu Gazy jsou nyní obklíčené, uvedla televize Al-Džazíra. Vedle nemocnice Aš-Šífa ve městě Gaza jsou to ještě nemocnice Amál a Násir v Chán Junísu.

V Aš-Šífa probíhá už týden bezpečnostní izraelská operace. Izraelské obranné síly v neděli podle listu The Times of Israel oznámily, že u 480 z 800 zadržených se potvrdilo, že byli členy Hamásu nebo Islámského džihádu. Nalezeny byly i sklady zbraní.

Při sobotním útoku musely podle Karima Ajmana Hasata, žijícího v činžáku sto metrů od nemocnice, utéci desítky obyvatel. Muži se museli svléci do spodního prádla a čtyři z nich byli zatčeni.

Uprchlík Džamíl Ajubí, který spolu s tisíci dalšími lidmi našel úkryt v nemocnici, uvedl, že v sobotu vjely na důr izraelské tanky a obrněné buldozery, které rozdrtily sanitky a civilní vozidla. Také přejely čtyři těla dříve zabitých lidí.

Izrael také dál plánuje podniknout operaci v Rafahu na hranici Pásma Gazy s Egyptem. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v neděli varovala, že „jakákoli velká vojenská operace v Rafahu by byla velkou chybou“.

„Studovala jsem mapy - ti lidé nemají kam jít,“ dodala s tím, že by to mělo dopady na Izrael.

Vojáky do Rafáhu vyšleme i bez podpory USA, řekl Netanjahu

Blízký a Střední východ

Hamás oznámil smrt izraelského rukojmí

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám