Hlavní obsah

V Turecku zatkli lídra Islámského státu, píše server

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecká tajná služba podle zatím neoficiálních informací zadržela v Istanbulu lídra teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Hasana Hášimího Kurajšího. Informovala o tom agentura ANSA s odvoláním na turecký portál Odatv. Podle portálu Odatv, kterému to sdělil místní novinář s dobrými kontakty na policii, byl Kurajší zatčen minulý týden při mezinárodní operaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odatv tvrdí, že Kurajší nekladl odpor a nyní jej vyslýchá tajná služba. Jeho zatčení podle tohoto serveru turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámí v příštích dnech. Kurajšího několik dní sledovali agenti pro boj s terorismem, kteří spolupracovali se zahraničními kolegy.

Hasan Hášimí Kurajší se stal lídrem IS letos v březnu poté, co začátkem února při operaci speciálních jednotek USA v severozápadní Sýrii zemřel předchozí vůdce IS abú Ibráhím Hášimí Kurajší. Akce se uskutečnila na přímý rozkaz amerického prezidenta Joea Bidena, podle něhož Kurajší odpálil během operace bombu, čímž zabil sebe a členy své rodiny.

Za stínání hlav, mučení a únosy vyfasoval islamista doživotí

Amerika

Ibráhím Hášími Kurajší vedl IS od roku 2019, kdy byl zabit při podobné americké operaci jeho předchůdce abú Bakr Bagdádí. Server Middle East Eye napsal, že podle irácké tajné služby je poslední lídr IS, nyní údajně zatčený v Turecku, bratr abú Bakra Bagdádího, který v roce 2014 na dobytých územích v Iráku a Sýrii oznámil z Mosulu chalífát (vládu hlavy muslimské obce).

Radikálové z IS začali zabírat rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii v roce 2014 a na dobytých územích násilím prosazovali svůj přísný výklad islámského práva šaría. V jisté době ovládali skoro polovinu Sýrie a asi třetinu Iráku. K jejich rozmachu přispěla občanská válka v Sýrii. V Iráku byl IS územně poražen v roce 2017, v Sýrii v březnu 2019. V obou zemích ale stále má menší buňky, které nadále páchají útoky. Odnože IS působí i v dalších státech, atentáty provádí například v Afghánistánu či v některých afrických zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám