Hlavní obsah

V Turecku zadrželi údajného šéfa místní Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Turecká policie zadržela deset osob podezřelých z teroristických aktivit. Mezi nimi je i právník, který se měl přiznat, že je vůdcem teroristické sítě Al-Káida v Turecku. Razie se odehrála v Istanbulu, v Ankaře a v západní provincii Izmir.

Článek

Operaci předcházelo mnohaměsíční vyšetřování, které vyvrcholilo koncem minulého měsíce, kdy byl v Turecku na oficiální návštěvě papež Benedikt XVI. Spekulace, že by se skupina chystala na papeže zaútočit, ale policie zatím nepotvrdila.

Mezi materiálem na výrobu náloží, který policisté zabavili, se nacházel i kompaktní disk, jenž by po vložení do počítače explodoval. Zabaven prý byl rovněž podrobný plán neupřesněné ropné rafinerie patřící společnosti Tupras - ani to ale policie zatím nepotvrdila.

Skupina má na svědomí několik atentátů

Zadržený pětadvacetiletý právník a dva další členové skupiny údajně patří k příslušníkům militantní politické organizace Fronta velkých východních islámských nájezdníků (IBDA-C), která usiluje o prosazení islámského práva v zemi a o svržení sekulárního systému.

IBDA-C, která figuruje na seznamu teroristických organizací sestaveném Evropskou unií, se v minulosti přihlásila k několika pumovým atentátům spáchaným na tureckém území. Hnutí se podle svých prohlášení podílelo společně s islámskou teroristickou sítí Al-Káida mimo jiné na pumových atentátech proti dvěma synagogám, britskému konzulátu a jedné bance, při kterých v listopadu 2003 přišlo o život na šest desítek lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám