Hlavní obsah

V Sýrii propukla dětská obrna, při bojích v Majádínu byly zničeny desetitisíce vakcín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při bojích ve východosyrském Majádínu, kde proti Islámskému státu (IS) vede ofenzívu syrská armáda, kterou ze vzduchu podporuje Rusko, bylo zničeno nejméně 140 tisíc dávek očkovací látky. S odkazem na sdělení Dětského fondu OSN (UNICEF) o tom informovala agentura AP. V regionu kvůli nedostatečnému očkování propukla dětská obrna, Majádín je epicentrem nákazy.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Tisíce dětí ohrožuje v Sýrii obrna.

Článek

UNICEF v současné chvíli vyšetřuje okolnosti zničení skladu, kde byly vakcíny uchovávány, uvedl představitel fondu Geert Cappelaere a dodal, že informaci považuje za alarmující, jelikož nedostatek vakcín může přispět k dalšímu šíření dětské obrny v provincií Dajr az-Zaur, kde Majádín leží. Podle údajů UNICEF bylo od března v důsledku dětské obrny paralyzováno 48 dětí.

Virus dětské obrny, který útočí na nervovou soustavu, může způsobit trvalé ochrnutí do několika hodin. V nehygienických podmínkách válečných zón se nemoc šíří rychle.

Během již šest let trvající syrské občanské války se podle UNICEF o polovinu snížil počet syrských dětí očkovaných proti dětské obrně. Zatímco před válkou bylo očkováno asi 80 procent dětí, teď očkování podstupuje asi jen 40 procent dětí. Dětská obrna v Sýrii během války propukla už dvakrát, před válkou byla nemoc považována za vymýcenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám