Hlavní obsah

V Sýrii je tajný tábor pro nápravu zběhlých radikálů z Islámského státu

Londýn

V Sýrii existuje tajný tábor pro bývalé bojovníky a dezertéry Islámského státu, uvedla ve středu stanice BBC. Provozuje ho skupina Džaíš at-Tahrír, která patří do svazku Svobodné syrské armády. V táboře je asi tři sta lidí, napsala BBC s odvoláním na informace velitele skupiny Muhammada Ghabího. Mají být mezi nimi také občané evropských zemí.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Syrský vzbouřenec u věže tanku v provincii Idlíb

Článek

Podle velitele jsou mezi zadržovanými Francouzi, Nizozemci i Poláci a mnoho občanů ze zemí severní Afriky, Blízkého východu a střední Asie. „Zkoušíme změnit jejich postoje a navrátit je do normálního života,“ řekl Ghabí a dodal: „Těm, kteří si přejí návrat domů, je dovolen telefonát na velvyslanectví.“

„Ti, kteří se nechtějí vrátit, nebo se dopustili zločinů, jsou nahlášeni šaríatskému soudu, který je potrestá podle (islámského) práva a podle závažnosti zločinu, kterého se dopustili,” řekl a zdůraznil, že někteří mohou být popraveni. Zatím není jasné, zda už někdo dostal trest smrti.

IS se štěpí. Pomáhá ofenziva u tureckých hranic

Tábor se nachází ve vesnici na severu syrské provincie Idlíb. Reportéři BBC ho nemohli navštívit, ale získali z něj materiál. Je to prostý tábor a většina zadržených uvedla, že se o ně dobře starají, ale že mnozí chtějí odejít.

Ghabí tvrdí, že počet internovaných roste díky Turky podporované ofenzivě Svobodné syrské armády Štít Eufratu na severu Sýrie u tureckých hranic: „Podle toho, co dezertéři říkali, se Islámský stát posledních sedm osm měsíců rozpadá. Operace Štít Eufratu dále oslabila IS a vedle k jeho štěpení, po čemž následoval rychlý postup našich sil.”

Bojovníků IS, kteří zvažují dezerci, vzkázal, že možnost přeběhnout se brzo uzavře s tím, jak IS ztrácí území. Skupina také začala posílat tajnými podzemními kanály videa do Rakky, aby přesvědčila další bojovníky k útěku. Ten však není nijak snadný, podotýká BBC.

Bojovník předstíral, že míří za divokými večírky

Jedním ze zadržovaných je bojovník IS říkající si abú Sumail, který z rodného Nizozemska odcestoval do Belgie a odtud pak do tureckého Gaziantepu. Aby se vyhnul odhalení, vydával se za dovolenkáře, který vyrazil za divokými večírky.

Nakonec se mu i s kumpány povedlo dostat se na území kontrolované Islámských státem. Ten je ale zklamal: „Bylo tam pro nás těžké žít,. Nebyl to náš životní styl. Zacházeli s námi velmi špatně, zejména s lidmi z cizích zemí. Dáte jim svůj život, začnou ho kontrolovat a zneužívají vás ke špinavé práci.“

BBC také uvedla, že v Sýrii skupina Džaíš at-Tahrír vytvořila s dalšími spřízněnými bojůvkami, britskou a evropskými tajnými službami podzemní síť, která dopadá a vrací příznivce IS. Zajala už půl tuctu zahraničních bojovníků, kteří čelí v Evropě stíhání.

Skupina Džaíš al-Tahrír v minulosti dostávala zbraně z USA včetně protitankových raket Tow, podle některých zdrojů je napojená na CIA. Bojovala s Islámským státem, v srpnu se jí podařilo dobýt město Gaml. V rámci nepřehledných bojů všech se všemi, které v Sýrii zuří, se skupina střetla i s Kurdy z milic YPG a Syrských demokratických sil SDF. V rámci Turky vedené operace Štít Eufratu jim na konci srpna vyrvala Amarnu, kde se zmocnila zbraní. Neúspěšně také bojovala s tehdejší Frontou an-Nusra, jejíž příslušníci na začátku července podnikli razii v jejím velení, zajala čtyřicet jejích členů a zmocnila se amerických zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám