Hlavní obsah

V Saúdské Arábii veřejně sťali súdánského čaroděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

V Saúdské Arábii usekli hlavu Súdánci odsouzenému za čarodějnictví. Poprava na parkovišti byla natočena na video, které se v pondělí objevilo na internetu. Letos v Saúdské Arábii už sťali 44 lidí, z nich 11 byli cizinci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na internetových záběrech je vidět odsouzence klečícího se zavázanýma očima a pak rychlý pohyb meče, kterým ho kat 20. září sťal.

Súdánce Abdal Hamída zatkla náboženská policie na základě udání. Jeden z příslušníků náboženské policie tvrdil, že Hamíd souhlasil s tím, že za 1000 dolarů připraví kouzlo. To mělo zařídit, aby policistův otec opustil svou druhou manželku.

Při tajném procesu, v němž ho nezastupoval žádný právník, pak Abdal Hamíd dostal trest smrti. Čarodějnictví přitom v zemi není v trestním zákoníku definováno.

Pobouřená Amnesty International

Organizace na obranu lidských práv případ z Medíny považují za hrůzný a vyzvaly Saúdskou Arábii ke zrušení trestu smrti. Totéž chce i OSN, ale marně. Saúdská Arábie to odmítla. Letos tam naopak bylo provedeno o 17 poprav víc než loni.

Amnesty International případ označila za otřesný a vyzvala krále Abdalláha, aby popravy zakázal.

"Saúdská Arábie dále vykonává tresty tímto nejkrutějším a nejkrajnějším způsobem. Co na tomto případě znepokojuje ještě víc, je fakt, že Abdal Hamíd neudělal nic, co by odpovídalo zločinu," uvedla organizace.

Na popravu v království čeká 140 lidí, mezi nimi například moderátor libanonské televize Alí Husajn Sibat. Byl usvědčen rovněž z čarodějnictví, protože lidem předpovídal budoucnost. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám