Hlavní obsah

V Pásmu Gazy trpí děti podvýživou, několik jich zemřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Pásmu Gazy se nedostává potravin. Podvýživou trpí děti a zřejmě jich na ni již několik zemřelo, i když počty se podle jednotlivých zdrojů liší a oběti nebyly potvrzeny. Palestinské zdroje uvádějí 16 dětí, které podlehly podvýživě a dehydrataci. Na podvýživu v oblasti upozorňuje i Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž je obětí deset.

Podvyživené děti v nemocnici v GazeVideo: Reuters

 
Článek

Ministerstvo zdraví v Gaze ovládané teroristickým hnutí Hamás uvedlo v neděli, že na podvýživu zemřelo v nemocnici Kamal Adwa nejméně 15 dětí. Šestnácté mělo podle pondělní zprávy palestinské tiskové agentury WAFA zemřít v neděli v Rafahu.

Prezident WHO Tedros Adhamon Ghebreyesus uvedl, že na severu Pásma Gazy je „značná podvýživa, děti umírají hlady, panuje značný nedostatek paliva, potravin i zdravotnického materiálu a budovy nemocnic jsou zničené“. Na síti X upřesnil počet obětí: „Nedostatek potravin vedl ke smrti deseti dětí.“ Dodal, že WHO navštívila sever pásma po několika měsících, i když chtěla mít pravidelný přístup.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinské děti trpící podvýživou dostávají léčbu ve zdravotnickém středisku v Rafáhu v jižním Pásmu Gazy

Už minulý týden OSN varovala, že hladem je ohroženo 576 000 lidí žijících v Pásmu Gazy, což je čtvrtina celkové populace. Každé šesté dítě mladší dvou let trpí na severu podvýživou.

Regionální ředitelka dětského fondu OSN UNICEF pro oblast Adele Khdorová v neděli uvedla: „Jak podvýživa zuří v Pásmu Gazy, jsou tu úmrtí dětí, jichž jsme se obávali. Tyto tragické a hrozné smrti jsou způsobené člověkem a dalo se jim úplně předejít.“

Shazování pomoci z letadel označily humanitární organizace označily na neúčinné. Nelze totiž zajistit, že se dostane k těm, co ji nejvíce potřebují. Posílání pomoci po zemi v kolonách však vedlo minulý týden ke smrti 112 Palestinců, kteří se na kamiony s pomocí vrhli. Izraelští tankisté nakonec použili ostrou munici, tvrdí však, že naprostá většina civilistů byla ušlapána nebo přejeta auty s pomocí a zastřelených je jen deset. Kolony nejde posílat bez doprovodu a je otázkou, zda jim je kdokoliv schopen zajistit bezpečnost.

Foto: Hatem Ali, ČTK/AP

Palestinci stojí frontu na jídlo v Rafáhu v jižním Pásmu Gazy, 9. ledna 2024

Američané shodili nad Pásmem Gazy první dodávku humanitární pomoci

Blízký a Střední východ

Izrael trvá na zničení hnutí Hamás, které zaútočilo 7. října na Izrael. Vraždilo, sexuálně zneužívalo a unášelo civilisty, v čemž pokračuje, varovala OSN. Hamás při tom blokuje i vyhlášení příměří, protože odmítá Izraeli předat seznam rukojmí, která jsou stále naživu. Požaduje přitom za ně propuštění násobně většího počtu vězňů. Trvá také na tom, že příměří musí být trvalé a izraelské jednotky musí opustit pásmo, a až potom je ochotno řešit otázku rukojmí.

Hamás se dopouštěl sexuálního násilí včetně hromadného znásilňování, potvrdila zpráva OSN

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám