Hlavní obsah

Silný výbuch na rušné ulici v Istanbulu: Šest mrtvých, desítky zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nedělní exploze v rušné ulici v Istanbulu si vyžádala šest mrtvých a 81 zraněných. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se jednalo o bombový útok, který „zavání terorismem“. Podrobnosti o obětech zatím nejsou známy.

Kamera zachytila výbuch v IstanbuluVideo: Reuters

 
Článek

K explozi v rušné, obchody a restauracemi lemované ulici Istiklal kolem 16:20 místního času (14:20 SEČ). Agentury nejdříve informovaly o 11 zraněných, později přišly informace i o úmrtích, poslední bilance mluví o šesti mrtvých a 81 zraněných.

„Pachatelé tohoto odporného útoku budou odhaleni,“ uvedl Erdogan dvě hodiny po výbuchu a zdůraznil, že útočníci budou potrestáni.

Viceprezident Fuat Oktay - podobně jako Erdogan - obvinil z útoku „ženu“, která „bombu odpálila“, aniž by upřesnil, zda byla mezi oběťmi, píše agentura AFP. „Tuto záležitost vyřešíme velmi rychle,“ řekl viceprezident novinářům.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Výbuch v Istanbulu

Videa zveřejněná na sociálních sítích zachytila hlasitý výbuch a šlehající plameny. Na řadě dalších záběrů z následků exploze jsou vidět i oběti ležící na ulici plné střepů z vysypaných výloh. Rušnou třídou v době exploze procházelo mnoho lidí, kteří se vzápětí dali na útěk.

Třída byla uzavřena a obchody zavřeny. Turecký Červený půlměsíc informoval, že kvůli množství zraněných byly do okolních nemocnic převezeny další zásoby krve.

„Když jsem uslyšel výbuch, zkameněl jsem. Lidé ztuhli a dívali se na sebe, pak začali utíkat pryč. Co jiného můžete dělat,“ řekl pětačtyřicetiletý Mehmet Akus, který pracuje v jedné z místních restaurací.

BBC uvedla, že na místě je mnoho policistů, ve vzduchu krouží vrtulníky a sanitky jezdí sem a tam. Totéž popsal v neděli večer České televizi i generální konzul ČR v Istanbulu Jiří Čistecký, podle nějž zatím není jasná národnost obětí.

Turecký úřad pro dohled nad sdělovacími prostředky vydal dočasný zákaz informování o výbuchu. Turecká média tak nemohou ukazovat videa zachycující okamžik výbuchu nebo jeho následky, přesto se v zahraničních agenturách objevují.

Turecká nejvyšší rada pro rozhlasové a televizní vysílání podobné zákazy po útocích a nehodách zavedla i v minulosti.

Obvykle přeplněná ulice s obchody byla v roce 2016 terčem sebevražedného atentátníka. Při útoku zemřelo pět lidí včetně útočníka, zraněno bylo 36 osob. Pachatel měl mít vazby na Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám