Hlavní obsah

USA zveřejnily záběry z útoků na proíránské milice, američtí vojáci čelili další palbě

Washington

Americké ministerstvo obrany zveřejnilo závěry z nedělních útoků na základy šíitských milicí u syrsko-irácké hranice. Důvodem bylo, že tyto milice podnikly útoky na Američany využívané základny v Iráku za pomoci bezpilotních letadel. Irák nálety USA odsoudil. V Sýrii následovaly raketové útoky na americké síly.

BEZ KOMENTÁŘE: Nedělní nálet na oblast Sýrie a Iráku Video: DVIDS

 
Článek

Irácká armáda neočekávaně zveřejnila tvrdé odsouzení amerických útoků jako „flagrantní a neakceptovatelné porušení irácké suverenity a národní bezpečnosti”.

O raketových útocích na americké síly v Sýrii informoval mluvčí společného úkolového uskupení operace Inherent Resolve Wayne Marotto s tím, že si nevyžádaly na americké straně žádné zraněné ani škody. Rakety dopadly do oblasti ropného pole Green Village. Tam působí na 900 amerických vojáků.

Americké nálety

Podle mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho se nálety letadel F-15 a F-16 soustředily na operační velitelství a sklady zbraní na dvou místech v Sýrii a jednom v Iráku. Tato zařízení mimo jiné využívaly milice Kata´ib Sajjid aš-Šaháda a Kata´ib Hizballáh, přičemž druhá opakovaně útočila na Američany a jimi využívané základny už od roku 2019, zpočátku hlavně z raketometů.

USA v Iráku bombardovaly základny milice podporované Íránem

Blízký a Střední východ

„Cíle byly vybrány, protože tato zařízení využívaly Íránem podporované milice při útocích bezpilotními letouny na americké vojáky a zařízení v Iráku,“ uvedl Kirby. Útok následoval týden poté, co byl při raketovém útoku na severu Iráku zabit jeden americký civilní zaměstnanec a zraněno devět dalších.

USA zaútočily v pohraničí Sýrie a Iráku na Íránem podporované milice

Blízký a Střední východ

Americký prezident Joe Biden obhajoval útoky právem chránit životy amerických vojáků.

V odvetě za smrt civilisty zaútočily USA na základny šíitské milice v Iráku a v Sýrii

Blízký a Střední východ

Napětí v Iráku

I když Bidenův předchůdce Donald Trump stahoval americké vojáky z Iráku a Sýrie, malá část jich tam stále zůstala. Ta je nyní častým cílem útoků. Jejich ohrožení vzrostlo poté, co začaly milice využívat drony, od března bylo zaregistrováno nejméně deset útoků na americké a koaliční jednotky pomocí dronů s náložemi, uvedl Randa Slim z Institutu pro Blízký východ.  Drony mají skoro čtyři metry a unesou 30 kg výbušnin .

Ve vyjádření pro stanici CNBC varoval Slim i před eskalujícím se konfliktem: „Zatímco ze strany vedení Kongresu působí tlak na odvetu za útoky dronů na americké síly v Iráku, tento nálet zvyšuje hrozbu, že by Spojené státy byly zatažené do eskalující se spirály konfliktu s Íránem na Blízkém východě ve chvíli, kdy administrativa snižuje svou vojenskou přítomnost v oblasti.“

USA se za Bidena důrazně vracejí na Blízký východ

Blízký a Střední východ

Pro stažení je i americký expert na priority obranné politiky Benjamin Friedman: „Milice i nepřátelské státy se zlepšily ve využití přesných střel a používají drony, takže jsou obranná opatření obtížnější. Tato změna je jedním z důvodů pro radikální snížení přítomnosti amerických vojáků na Blízkém východě.“

Američané kvůli případným útokům střelami s plochou dráhou letu, jaké následovaly po zabití íránského generála Kásima Sulejmáního loni v lednu, nasadili v oblasti baterie antiraket Patriot. Kvůli útokům raketami a minomety nasadili v Iráku systém C-RAM určený proti raketové, dělostřelecké a minometné palbě. Ta využívá dlouhých dávek vysoce explozivních 20mm střel vypalovaných z rotačního vícehlavňového kanonu. Jde o upravenou variantu námořního systému Phalanx CIWS20.

Íránská odveta: Teherán vypálil rakety na americké vojáky v Iráku

Zahraniční

Proti dronům však ještě tak sofistikovanou obranu nemají.

Irák se v poslední době stává opět jedním z ohnisek napětí v oblasti, protože v něm operuje řada milicí podporovaných přímo z Íránu a Teherán ovlivňuje i iráckou politiku, což vyvolává nespokojenost i mnoha iráckých politiků, kteří nechtějí být v područí sousedního státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám