Hlavní obsah

USA teď doporučují Izraeli „chirurgickou“ válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA budou pokračovat ve vyzbrojování Izraele, ale prosazují více „chirurgickou“ válku, řekl v pondělí v Tel Avivu americký ministr obrany Lloyd Austin.

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Šéf Pentagonu Lloyd Austin (vlevo) a izraelský ministr obrany Jo’av Galant na tiskové konferenci

Článek

Při návštěvě Izraele, která měla zprostředkovat tlak USA na omezení úmrtí civilistů v Gaze, Austin podle webu The Telegraph řekl, že diskutoval s izraelskými vůdci o tom, jak provést „přechod od operací vyšší intenzity k akcím s nízkou intenzitou a chirurgicky přesným operacím“.

Šéf Pentagonu, stojící po boku Jo’ava Galanta, izraelského protějšku, popřel zprávy, že Washington prosazoval, aby se tak stalo do tří týdnů.

„Pokud jde o časovou osu, jedná se o izraelskou operaci a já tu nejsem, abych diktoval časové osy nebo podmínky,“ řekl.

Televize CNN sdělila, že za dva měsíce od 7. října, dne vpádu Hamásu, USA dodaly Izraeli ve 200 nákladních letadlech na deset tisíc tun vojenského materiálu. „Bez něho by nemohl vést válku v tomto rozsahu,“ podotkla CNN.

Paříž žádá okamžité příměří

Catherine Colonnová, šéfka francouzské diplomacie, vyzvala k bezodkladnému příměří. „Požadujeme okamžité zastavení bojů,“ řekla podle televize ARD po setkání s britským protějškem Davidem Cameronem v Paříži.

Na národní úrovni oznámila sankce proti násilným izraelským osadníkům, kteří se zaměřují na Palestince na Západním břehu Jordánu. „Viděla jsem na vlastní oči násilné činy spáchané některými osadníky, je to nepřijatelné,“ dodala Colonnová.

Francie uvalí sankce na jednotlivé osadníky „na základě zdokumentovaných informací“, dodala. Paříž za takové tresty lobbuje i na úrovni EU.

Horko v Rudém moři. Americká snaha ochránit obchodní lodě naráží na neochotu arabských zemí

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám