Hlavní obsah

Unesený Izraelec Gilad Šalit je naživu, tvrdí vůdce Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN, GAZA

Exilový šéf palestinského radikálního islamistického hnutí Hamás Chálid Mišal v rozhovoru pro britskou televizi Sky News řekl, že izraelský voják Gilad Šalit, unesený palestinskými radikály v roce 2006, je stále naživu a dostává se mu dobrého zacházení. Předsedu palestinské správy Mahmúda Abbáse vyzval, aby přijel do Gazy k přímému jednání o situaci na palestinských územích.

Článek

"Gilad je stále naživu a my s ním zacházíme dobře, zatímco Izraelci zacházejí špatně s našimi vězni, a celý svět to ví," řekl Mišal v britské televizi, aniž by však tvrzení o Šalitově přežití podložil důkazy.

Desátníka Gilada Šalita unesla koncem června 2006 z vojenské základny na izraelském území u hranice s pásmem Gazy skupina palestinských ozbrojenců. V dubnu Hamás předal Izraeli přes egyptské zprostředkovatele seznam 450 vězňů, jejichž propuštění z izraelských trestnic požaduje za Šalitovo osvobození. Izrael to ale odmítl s poukazem na to, že věznění Palestinci "mají na rukou krev" - to znamená, že se přímo podíleli na útocích, při nichž byli zabiti Izraelci -, a nemohou být proto propuštěni z vězení.

Nejvlivnější z vůdců Hamásu v pásmu Gazy Mahmúd Zahar ovšem nedávno prohlásil, že Šalit nebude osvobozen, dokud Izrael nepřistoupí na všechny podmínky Hamásu.

Mišal vyzval Abbáse k přímému jednání s Hamásem

"Zveme Mahmúda Abbáse do Gazy k přímým a bezpodmínečným jednáním, abychom společně hledali řešení problémů v Gaze a na západním břehu Jordánu," citovala Mišala agentura AFP.

Cílem těchto diskusí by podle Mišala, žijícího v exilu v Damašku, mělo být "znovu nalézt naši palestinskou jednotu, najít příčinu našich problémů a vyřešit problém bezpečnosti".

Hamás se loni v červnu po krátkém ozbrojeném boji zmocnil kontroly nad pásmem Gazy, odkud vyhnal bezpečnostní síly loajální prezidentu Abbásovi. Ten následně rozpustil vládu, v níž Hamás dominoval.

Palestinská organizace Hamás

vznikla ve druhé polovině 80. let v pásmu Gazy mezi islamisty ovlivněnými egyptským fundamentalistickým hnutím Muslimské bratrstvo. Důrazem na sociální a zdravotní sféru a školství si hnutí získalo velký respekt mezi řadovými Palestinci. Hamás totiž v mnohém suploval izraelskou okupační moc a od poloviny 90. let i zkorumpovanou palestinskou samosprávu.

Ve světě je ale Hamás znám především kvůli svým ozbrojeným protiizraelským aktivitám, zejména sebevražedným teroristickým útokům, při nichž již zahynuly stovky Izraelců, v drtivé většině civilistů včetně dětí.

Izrael reagoval hospodářskou blokádou pásma, kterou chce navíc přinutit Hamas zastavit ostřelování svého území. Situace, kdy má Abbás pod kontrolou jen část palestinského území, komplikuje i obnovená izraelsko-palestinská mírová jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael uvažuje o výměně zajatců s Libanonem

V Egyptě jedná izraelská delegace o možnosti vyměnit Palestinci uneseného vojáka Gilada Šalita za 1000 palestinských vězňů. Napsal to saúdskoarabský list Ukáz....

Cvičí nás Írán, potvrdil velitel Hamásu

Palestinské hnutí Hamás, které je podezřelé ze čtvrtečního masakru osmi studentů v židovském semináři v Jeruzalémě, potvrdilo, že stovky jeho bojovníků byly...

Výběr článků

Načítám