Hlavní obsah

Turecko zpřísnilo zákaz kouření

Právo, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISTANBUL

Nový protikuřácký zákon, který zakazuje konzum tabákových produktů na většině veřejných míst, začal platit v pondělí v Turecku. Tato euroasijská regionální velmoc země je jednou z nejvíce kuřáckých zemí na světě.

Článek

Zatímco dosud bylo kouření zapovězeno v některých dopravních prostředcích, nyní se zákaz rozšířil na budovy státních institucí, pracoviště, nákupní centra, sportovní stadióny, dětská hřiště, školy, lodě a taxíky. Výjimku budou tvořit kuřácké pokoje hotelů či zvlášť vyčleněné prostory psychiatrických léčeben, domovů důchodců a věznic.

Restrikce se zatím nevztahují na kavárny, bary či restaurace, kde zákaz začne platit až v červenci příštího roku.

Vysoké pokuty

Porušení zákona se bude trestat pokutou ve výši 50 tureckých lir (650 Kč), přičemž provozovatel zařízení, který by kouření dovolil, musí počítat s postihem až pěti tisíc lir (65 tisíc Kč).

Zpřísnění opatření schválil parlament letos v březnu s cílem omezit negativní dopady konzumace tabákových výrobků na zdraví obyvatelstva. V Turecku kouří 40 procent obyvatel a na jeho následky v zemi každoročně umírá 160 tisíc lidí.

Místní komentátoři ale vyjadřují pochybnosti, do jaké míry bude zákon uplatňován. Někteří poslanci, kteří normu schvalovali, se nechali slyšet, že stejně budou v budově parlamentu kouřit.

Jeden taxikář a náruživý kuřák, jejž o názor požádala agentura AP, řekl: „Nedokážu jen tak přestat. Nechám toho, až půjdu do hrobu.“

Reklama

Související témata:

Související články

Zákaz kouření rozšiřuje i Turecko

Turecký parlament v pátek schválil zákon zakazující kouřit v uzavřených veřejných prostorách včetně barů a restaurací. Zákon, který předpokládá...

Výběr článků

Načítám