Hlavní obsah

Izraelské lodě zaútočily na flotilu s pomocí pro Gazu, na palubě jsou i Češi

Haifa
Aktualizováno

Izraelská bojová plavidla v neděli večer zaútočila na mezinárodní flotilu šesti lodí, které vezly propalestinské aktivisty a pomoc do pásma Gazy. Podle izraelského serveru Haaretz bylo zabito nejméně deset lidí. Izraelská televize hovoří až o 19 mrtvých a 26 zraněných. Na palubě byli i čeští novináři.

Článek

Napadenou flotilu vedla turecká loď, podle níž na ni izraelské námořnictvo spustilo palbu a nakonec se dostalo i na její palubu. Zraněn byl prý její kapitán. Podle palestinské televizní stanice extremistického hnutí Hamás, jež ovládá pásmo Gazy, se izraelské komando spustilo na jednu loď z vrtulníku a střetlo se s posádkou na palubě. Izrael tvrdí, že se vojáci ocitli pod palbou.

Střet se udál asi 40 kilometrů od pobřeží v mezinárodních vodách. Na lodi Mavi Marmara se nacházelo asi 500 lidí, většinou Turci.

Mezinárodní flotila tří nákladních a tří osobních lodí vyplula od břehů Kypru v neděli a přepravovala 700 propalestinských aktivistů a zhruba 10 tisíc tun pomoci pro pásmo Gazy. Izraelské hlídkové čluny vypluly z přístavu Haifa s cílem flotilu zastavit.

Organizátoři očekávali, že izraelské síly plavidla zastaví a v některém z přístavů je prohledají, jestli nevezou zakázaný náklad.

Na palubě je i štáb ČT

Podle českého velvyslance v Izraeli Tomáše Pojara jsou mezi aktivisty čtyři čeští novináři. Ministerstvo zahraničí uvedlo pouze, že ví, že je tam štáb České televize. ČT uvedla, že na palubě byl reportér Petr Zavadil a další dva Češi, kteří budou po zadržení v Haifě zřejmě vyhoštěni. Není jasné, zda byli v centru konfliktu.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Člun s Palestinci očekává příjezd lodě s humanitární pomocí.

Na záběrech turecké televize je vidět izraelské vojáky, jak se snaží pasažéry zpacifikovat, na zemi leží množství zraněných. Arabská televize al-Džazíra odvysílala stopáž, která končí výkřikem v hebrejštině: „Všichni ztichněte“.

Incident vyvolal poprask v Turecku, o němž stanice BBC poznamenala, že dříve bývalo předním spojencem Izraele v muslimském světě. Do ulic Istanbulu vyrazily protestovat tisíce lidí. Hned v několika zemích museli izraelští velvyslanci situaci vysvětlovat. Řecko na protest odvolalo plánované společné vojenské cvičení s Izraelem.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval k řádnému vyšetření záležitosti. Turecko žádá svolání Rady bezpečnosti. Ta odvolává svého ambasadora v Izraeli. Vyšetření žádají i Spojené arabské emiráty.

Náměstek izraelského ministra zahraničí Danny Ajalon oznámil, že Jeruzalém incident mrzí, nicméně akci označil za lacinou politickou show a nikoli za humanitární pomoc Gaze.

Izrael uvedl, že podobně jako Egypt nabídl, aby náklad byl vyložen v nějakém izraelském nebo egyptském přístavu, odkud by byl po souši dopraven do pásma.

Foto: Emrah Dalkaya, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara vezoucí aktivisty a materiál pro Gazu

Izrael zavedl blokádu pásma Gazy, když se v roce 2007 vlády v něm násilím zmocnil radikální Hamás, usilující o zničení Izraele. Smyslem blokády je Hamás oslabit politicky a znemožnit mu vyzbrojovat se. Izraelská rozvědka totiž zjistila, že s běžnými dodávkami byly občas do Gazy pašovány zbraně, jejich součásti nebo materiál pro domáckou výrobu raket, kterými Hamás ostřeluje izraelské území.

Mluvčí izraelské vlády upozornil, že do pásma denně projíždějí z Izraele desítky kamiónů s tunami humanitárního materiálu. Prohlásil, že v Gaze není humanitární krize a že obyvatelstvo má dost pohonných hmot, léků i potravin.

Hamás nabídl mír

Mezitím exilový vůdce Hamásu Chálid Mišal výslovně nabídl Izraeli mír výměnou za jeho návrat k hranicím z roku 1967. Učinil tak v televizním rozhovoru, o kterém v pondělí informovala agentura Reuters.

V rozhovoru pro stanici PBS Mišal řekl, že ozbrojený boj Palestinců proti Izraeli je jen reakce na izraelskou okupaci palestinských území. "Až okupace skončí, odpor (proti ní) skončí, je to jednoduché. Jestliže se Izrael stáhne na hranice z roku 1967, nastane konec palestinského hnutí odporu," prohlásil.

Izrael v roce 1967 obsadil západní břeh Jordánu, pásmo Gazy a východní část Jeruzaléma, kterou později anektoval a prohlásil celý Jeruzalém za své věčné a nedělitelné hlavní město. Palestinci chtějí východní Jeruzalém jako hlavní město svého budoucího státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám