Hlavní obsah

Turecko se dohodlo s Ruskem na detailech příměří na severu Sýrie

Ankara

Příměří minulý týden sjednali prezidenti obou zemí. Detaily dohody ve čtvrtek oznámil turecký ministr obrany Hulusi Akar.

Foto: ČTK/AP

Syrská dálnice M4, kde budou hlídkovat ruští i turečtí vojáci

Článek

„Schůzka s ruskou delegací pokračuje, dosáhli jsme dohody o dalším prodloužení (příměří),“ uvedl Akar pro list Daily Sabah. Současně pohrozil, že v případě porušení příměří přijde tvrdá odezva.

„Jestliže bude příměří v Idlibu porušeno a útoky (syrské armády) budou pokračovat, budeme pokračovat tam, kde jsme s končili, a hodně z nich zraníme. Naši přátelé jsou připraveni.“ Přáteli měl na mysli syrské vzbouřence, které Turecko podporuje a mezi nimiž jsou i islamističtí radikálové.

Putin a Erdogan se dohodli na příměří v Idlibu

Blízký a Střední východ

„Naše jednotky jsou v poli, o jejich stažení se nejedná,“ dodal Akar. Znamená to, že turecké jednotky zůstanou na území Sýrie, která je přitom svrchovaným státem.

Ruská delegace v Ankaře jednala od úterka a podle Akara v turecké metropoli dál zůstává. Předmětem rozhovorů byl především koridor na severu Sýrie, který budou od 15. března střežit turečtí a ruští vojáci.

Je široký 12 kilometrů a táhne se podél klíčové dálnice M4 spojující pobřežní provincii Latákíja s Aleppem přes Idlib. Rusko a Turecko se přitom už dohodlo na tom, kde budou hlídkovat jejich jednotky.

Turecko a Rusko se podělily o zajištění koridoru kolem dálnice v Idlibu

Blízký a Střední východ

Rusko v Sýrii bojuje na straně syrské armády, zatímco Turecko stojí za některými z povstaleckých skupin, jež bojují proti Damašku a působí v Idlibu.

Příměří začalo platit minulý týden a boje se od té doby v původní síle neobnovily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám