Hlavní obsah

Turecko podle armádních zdrojů stahuje vojáky z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecko stahuje část svých vojáků ze severního Iráku. Oznámila to agentura Anadolu s odvoláním na svůj zdroj z turecké armády. Ankara vyslala několik stovek svých vojáků do sousedního Iráku začátkem prosince. Tvrdila, že jejich úkolem je výcvik iráckých dobrovolníků. Bagdád ale tvrdí, že o žádnou takovou pomoc nestál a tureckou armádu do země nezval.

Článek

Rozmístění tureckých jednotek v Iráku ostře kritizovali tamní prezident, premiér i ministerstvo zahraničí. Bagdád se dokonce se stížností obrátil i na Radu bezpečnosti OSN.

Kancelář tureckého premiéra už koncem minulého týdne oznámila, že po rozhovorech s iráckými představiteli plánuje "reorganizaci" svého kontingentu v táboře Bašika poblíž Mosulu.

Součást dohody

Pondělní odsun některých jednotek je prý součástí turecko-iráckého ujednání, uvedla agentura Reuters.

Podle Anadolu tábor Bašika opustil konvoj asi deseti až dvanácti armádních vozidel včetně tanků.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu tvrdí, že tábor, který leží asi 30 kilometrů severovýchodně od Mosulu, byl založen téměř před rokem na žádost guvernéra Mosulu a ve spolupráci s iráckým ministerstvem obrany.

To ale něco takového odmítá. Irácký ministr obrany Chálid Ubajdí řekl, že vláda o vyslání tureckých jednotek k Mosulu nic nevěděla. Premiér Hajdar Abádí Ankaru obvinil, že porušila svrchovanost Iráku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám