Hlavní obsah

Turecko bombardovalo kurdské síly v Iráku a Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecká letadla zaútočila na pozice kurdských bojovníků v Iráku a severní Sýrii, včetně jejich výcvikových táborů, krytů a muničních skladů, informovalo v úterý turecké ministerstvo obrany. Jasné není, kdy Turecko útoky podniklo.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Článek

Terčem letecké operace byla podle Ankary Strana kurdských pracujících (PKK), která má základny v Iráku, a také syrské kurdské milice YPG. Turecko obě skupiny považuje za teroristické.

Turecký ministr obrany Hulusi Akar operaci označil za úspěšnou a dodal, že bylo zabito "mnoho teroristů".

"Zasaženi byli pouze teroristé a cíle patřící teroristům. Úkryty teroristů, bunkry, hostince, jeskyně byly svrženy na jejich hlavy. Teroristé znovu pocítili na krku dech tureckých ozbrojených sil," řekl Akar podle agentury Reuters.

Irácká armáda odsoudila turecké narušení iráckého vzdušného prostoru. Podle agentury Reuters se však předpokládá, že Bagdád v těchto operacích dává Turecku volnou ruku.

Podobné nálety turecká letadla provedla už v minulosti, podotkla agentura  Reuters. V některých případech Turci podnikli i pozemní ofenzívy, naposled před třemi lety.

Turecko zaútočilo na irácký Kurdistán, nasadilo i výsadkáře

Blízký a Střední východ

Strana kurdských pracujících s Tureckem bojuje o autonomii Kurdů od roku 1984, v bojích od té doby zemřelo na 40 000 lidí. Vznik nezávislého státu byl Kurdům slíben po první světové válce.

Reklama

Výběr článků

Načítám