Hlavní obsah

Turecké letectvo bombardovalo Kurdy v Iráku

Ankara

Turecké letouny zaútočily na pozice radikální Strany kurdských pracujících (PKK) na severu Iráku. Podle agentury Reuters šlo o první podobnou operaci po téměř dvou týdnech. Turecká vláda přitom v poslední době směřovala k mírové dohodě se separatisty z PKK a koncem prosince poprvé neoficiálně přiznala, že s tímto cílem už několik měsíců vede jednání s vězněným vůdcem PKK Abdullahem Öcalanem.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký stíhací bombardér F-16 se vrací na základnu Diyarbakirz náletu na Kurdistán.

Článek

Zpravodajská televizní stanice CNN Türk s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že několik letounů zaútočilo po 12 dnech na ozbrojené složky PKK na severu Iráku v neděli a poté znovu v pondělí večer.

Rozhodnutí o zahájení rozhovorů s PKK padlo poté, co Öcalanův bratr po listopadové návštěvě ve vězení tlumočil bratrovu výzvu kurdským aktivistům držícím hladovku, aby svůj protest ukončili.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v úterý podle Reuters řekl, že jeho vláda se nikdy nevzdá kurdským radikálům, ale zároveň vyjádřil opatrný optimismus, že mírové rozhovory by mohly ukončit konflikt, jenž Turecku přinesl jen "bolest, krev a slzy".

Kurdové žijí v odlehlých oblastech dnešního Turecka, Sýrie, Iráku a Íránu. Strana kurdských pracujících, kterou Ankara, Evropská unie i Spojené státy považují za teroristickou organizaci, bojuje za samostatný kurdský stát se zbraněmi v ruce už 28 let. Konflikt má dosud na svědomí podle některých odhadů téměř 45 000 lidských životů.

PKK usiluje o samostatný kurdský stát, ale mohla by se teoreticky spokojit i s určitou autonomií pro početnou kurdskou menšinu žijící na jihovýchodě Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám