Hlavní obsah

Turecká vláda jde tvrdě proti Kurdům, poslance chce připravit o imunitu

– Ankara

Turecký premiér Ahmet Davutoglu ve středu požádal parlament, aby zrušil imunitu čelným kurdským opozičním poslancům. To by umožnilo zákonodárce trestně stíhat za příslušnost k separatistům.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký premiér Ahmet Davutoglu

Článek

Vláda tak chce udeřit proti prokurdské Lidové demokratické straně (HDP), která kritizuje obnovení vojenského tažení proti separatistické Straně kurdských pracujících (PKK). Armáda boj proti PKK na jihovýchodě země obnovila v létě loňského roku.

Podle agentury Reuters tento krok může ještě víc vyhrotit napětí na převážně kurdském jihovýchodě, kde je míra násilí nejvyšší za poslední dvě desetiletí.

Vláda už iniciovala proti HDP policejní razie a prezident Recep Tayyip Erdogan opakovaně vyzývá k trestnímu stíhání poslanců strany. Pravidelně partaj obviňuje z toho, že je jen odnoží PKK.

Chtějí autonomii

Spolupředseda HDP Selahattin Demirtaş obvinění znovu odmítl a prohlásil, že nejnovější krok je pokračováním osobní msty prezidenta Erdogana. HDP totiž také blokuje snahu Erdoganovy strany AKP zavést prezidentský systém v zemi.

Demirtaş, který se svými spolustraníky loni v prosinci vyzval ke kurdské autonomii, řekl, že odmítá násilí a chce dotáhnout do zdárného konce mírová jednání mezi vládou a PKK.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V téměř 80miliónovém Turecku žije odhadem 14 až 22 miliónů Kurdů.

Reklama

Související články

Kurdové z PKK ukončili příměří

Strana kurdských pracujících (PKK) ve čtvrtek oznámila, že ruší jednostranné příměří, které vyhlásila před tureckými parlamentními volbami. Turecký prezident...

Výběr článků

Načítám