Hlavní obsah

Trump chystal třikrát tvrdší bombardování

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Původně zamýšlená varianta amerického úderu na Sýrii byla podstatně tvrdší a počítala i s možností zásahu ruských a íránských cílů. Napsal to deník The Wall Street Journal (WSJ) s tím, že od prvotního záměru prezidenta Donalda Trumpa nakonec odradil především ministr obrany James Mattis.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Pentagon předložil šéfovi Bílého domu tři varianty bombardování, ke kompromisu se dospělo až po několika vyhrocených setkáních Národní bezpečnostní rady, napsal deník s odvoláním na své zdroje.

První, nejumírněnější varianta počítala s úderem na velmi omezený počet vojenských cílů spojovaných s údajnou možnou výrobou chemických zbraní. Ve druhé verzi byl navrhován úder větším množstvím střel, jež by mířily jak na údajné výrobny chemických zbraní, tak na velicí centra syrské armády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední kontroly bombardéru B-1 před zahájením sobotního útoku na SýriiVideo: Reuters

Třetí, nejrozsáhlejší varianta, původně upřednostňovaná Trumpem, měla za cíl ochromení vojenských kapacit režimu Bašára Asada. Vedle úderů na cíle syrské armády se počítalo i s tím, že mohou být zasaženy i síly spojenců Damašku – Ruska a Íránu. Trump, podporovaný americkou velvyslankyní při OSN Nikki Haleyovou, se za takovou variantu velmi přimlouval.

Takto rozsáhlý úder by byl podle WSJ zhruba třikrát masívnější než ten, k němuž se nakonec americké, britské a francouzské síly odhodlaly. Spojenci v sobotu ráno z letadel a lodí odpálili na Sýrii více než stovku střel. Z hlediska rozsahu šlo v zásadě o kompromis mezi dvěma prvními variantami, upozornil deník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bombardování v Sýrii - Před a poVideo: AP

Nebezpečná odveta Ruska a Teheránu

Prezident tak ustoupil ze své představy po Mattisových námitkách, že postup podle nejambicióznějšího plánu by mohl vyvolat příliš nebezpečnou odvetu Moskvy a Teheránu.

Ke kompromisu podle WSJ kupodivu přispěl i John Bolton, nový Trumpův bezpečnostní poradce, jinak známý jako zastánce nekompromisních vojenských řešení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zničené výzkumné centrum u Damašku, záběry zveřejnila Syrská státní televizeVideo: AP

Mattis a Bolton se poprvé setkali přede dvěma týdny. Ministr novému bezpečnostnímu poradci v nadsázce řekl: „Slyšel jsem, že jste ztělesněný ďábel.“

Někdejší velvyslanec při OSN a pozdější komentátor stanice Fox News, vědom si své pověsti radikálního „jestřába“, po týdnu v nové funkci zřejmě nechtěl poskytnout munici kritikům, a proto neprosazoval nejtvrdší variantu útoku, řekl listu zdroj blízký Boltonovi.

Nechtěl také zřejmě jít do otevřeného střetu s Mattisem, o němž má Trump vysoké mínění a jenž si podle výsledku jednání zachovává v rekonstruované Národní bezpečnostní radě stále výrazný vliv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám