Hlavní obsah

Cesta do Dúmy je zaminovaná, experty tam pustíme až ve středu, oznámili Rusové

– Dúmá/Moskva

Vyšetřovatelé Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) budou moci vstoupit do syrské Dúmy až ve středu. V pondělí to v Haagu oznámil Igor Kirillov z ruského ministerstva obrany s tím, že je cesta do Dúmy zaminovaná a expertům by hrozilo nebezpečí. Experti OPCW jsou od soboty v Damašku, ale do Dúmy, která byla podle Západu 7. dubna terčem chemického útoku, se zatím nedostali.

Foto: Reuters

Syrský chlapec stojí na troskách domu ve městě Dúmá, kde podle Západu útočil syrský režim chemickými zbraněmi

Článek

USA obvinily Rusko, že inspektorům brání dostat se na místo. Nařkly rovněž Rusko a Sýrii, že se pokusily zastřít důkazy chemického útoku. [celá zpráva] Rusko naopak tvrdí, že žádný chemický útok nebyl a že jde o zinscenovanou záležitost. [celá zpráva]

Kirillov řekl, že ze silnic vedoucích k Dúmě je třeba ještě odstranit miny. Šéf OPCW Ahmet Üzümcü předtím prohlásil, že Rusko a Sýrie dosud nedaly svolení ke vstupu expertů do Dúmy z bezpečnostních důvodů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zničené výzkumné centrum u Damašku, záběry zveřejnila Syrská státní televizeVideo: AP

Obyvatelé Dúmy viní teroristy

Do Dúmy, která leží východně od Damašku, se v pondělí dostali novináři agentury AP. Mluvili s tamními obyvateli, kteří jim 7. duben popsali jako "hrozný plynový útok". Nejvíc zasáhl údajně děti a starší osoby. Obyvatelé útok připisují radikální skupině Džajš al-Islám, která město měla pod kontrolou až do minulého týdne, kdy do města vstoupila syrská armáda a ruští vojenští policisté. Důkazy pro toto tvrzení ale lidé neposkytli.

Novináři AP se do Dúmy dostali ve skupině žurnalistů, pro něž návštěvu zorganizovala syrská vláda.

Podle Chálida Nusajra, který v Dúmě žije, při útoku zemřelo 47 lidí. Byla mezi nimi také jeho těhotná manželka a dvě dcery. Zasaženy byly v podzemním krytu, který novináři viděli. Podlahu kryl koberec a stěny byly obloženy polštáři, nikde nebyla vidět krev.

Ti, kdo přežili, popsali, že se při útoku šířil silný zápach chloru. Přežili prý ti, kdo si dali přes ústa kusy oděvů namočených ve vodě a octu, vyběhli do vyšších pater a unikli kouři a zápachu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám