Hlavní obsah

V Bejrútu se v neděli opět rozhořely protivládní protesty, policie použila slzný plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút
Aktualizováno

Demonstranti v Bejrútu házeli kameny na příslušníky bezpečnostních složek, kteří v neděli zablokovali ulice vedoucí k libanonskému parlamentu, uvedla agentura Reuters. Libanonská policie proti nim podobně jako v sobotu použila slzný plyn. Kvůli protestům museli záchranáři opět předčasně opustit přístav a jeho okolí, kde pátrali po nezvěstných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Průlet dronem troskami zničených domů v BejrútuVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti také vzali útokem ministerstva dopravy a bydlení. Na bejrútském náměstí Mučedníků se stejně jako v sobotu shromáždily tisíce lidí. Podle záběrů libanonské televize začalo hořet u náměstí před parlamentem, když se demonstranti snažili dostat přes zátarasy.

Velké protesty v Libanonu pokračují druhý den. Vyvolala je úterní exploze v bejrútském přístavu, při níž přišlo o život kolem 160 lidí a přes 6000 bylo zraněno. K tragédii přispěla liknavost a lhostejnost úřadů.

K rezignaci v neděli libanonskou vládu vyzval také maronitský patriarcha Béchara Butrus Rai. Vláda by podle něj měla odstoupit, jestliže "nemůže změnit způsob svého řízení země" a pomoci jí zotavit se z úterní katastrofické exploze.

Šance nalézt přeživší klesá

Protesty narušují pátrání po nezvěstných. Týmy záchranářů se kvůli nim musely vrátit do 16 hodin místního času do hotelů. Naděje, že se v troskách budov podaří najít další lidi přitom klesá, uvedla televize Al-Džadíd s odvoláním na libanonskou armádu, která řídí záchranné práce.

„Po několika dnech pátracích a záchranných prací můžeme oznámit, že jsme dokončili první fázi, ve které existovala možnost nalezení živých lidí,” oznámila armáda. „Stále je tu naděje a stále máme lidi v terénu, nicméně tato naděje, že nalezneme další přeživší, uvadá,” citovala z prohlášení armády agentura AFP.

Ministerstvo zdravotnictví v sobotu sdělilo, že se stále pohřešuje 21 lidí.

Na nedělní mezinárodní videokonferenci zorganizované Francií ve spolupráci s OSN bylo na pomoc explozí zasaženému Bejrútu přislíbeno 252,7 milionů eur (více než 6,6 miliardy korun). S odvoláním na sdělení Elysejského paláce o tom napsala agentura AFP.

Situace v Bejrútu eskaluje, na demonstraci byla slyšet střelba, přes stovku zraněných

Blízký a Střední východ

„Český pětičlenný tým se statikem dnes vyrazil ke kontrole obytných domů,” oznámil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Pomáhá podle něj s bezpečným návratem lidí do jejich obydlí. Upozornil, že záchranné práce probíhají také v prostoru sila, kde pracují ruský, francouzský a turecký tým. Dodal, že byla nasazena těžká technika k odklízení trosek.

Čeští záchranáři v Bejrútu opět vyrazili do akce

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám