Hlavní obsah

Tlak na odstoupení izraelského premiéra se stupňuje

Novinky, ČTK, BBC, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský premiér Ehud Olmert ve středu na schůzi svého kabinetu zopakoval, že je odhodlán zůstat ve svém úřadu. K rezignaci jej v souvislosti s pondělním zveřejněním zprávy vládní vyšetřovací komise o okolnostech vedení loňské války s libanonským hnutím Hizballáh vyzvala řada členů jeho strany Kadima. Z kabinetu již odstoupil ministr Eitan Cabel ze Strany práce.

Článek

Zpráva komise kvůli válce kritizuje izraelské vedení, jmenovitě premiéra, ministra obrany Amira Perece a tehdejšího šéfa armády Dana Haluce. Olmert podle zprávy v počátku konfliktu jednal ukvapeně a neměl pro válečnou kampaň dobře propracovaný plán.

Olmertovo odstoupení nyní za to požaduje nejen veřejnost, pro jeho demisi je 65 procent Izraelců, když jen deset procent zastává názor, že by měl ve funkci zůstat, ale i jeho kolegové z vládní strany Kadima. Otevřený mocenský konflikt se rýsuje mezi Olmertem a ministryní zahraničí Cipi Livniovou. Jeho demisi chce i spoluzakladatel strany Kadima a její předseda Avigdor Jicaki, který izraelskému rozhlasu řekl, že by Olmert měl odstoupit, aby Kadima mohla dále vládnout. 

Ministr obrany uvažuje o demisi

Premiér odstoupení odmítá. Izraelský rozhlas však s odkazem na blízkého spolupracovníka ministra obrany Amira Perece oznámil, že Perec o své rezignaci uvažuje. Rozhodnout by se prý mělo do dvou dní.

Konflikt Izraele s libanonským Hizballáhem vypukl loni v červenci poté, co povstalci Hizballáhu při přeshraničním vpádu unesli dva izraelské vojáky a další tři zabili. Za 34 dní bojů se Izraeli nepodařilo vymoci si návrat svých vojáků, zničit hnutí Hizballáh ani zabránit této skupině v odpalování tisíců raket na izraelské území.

Cabel odstoupil se slovy, že"nemůže sedět ve vládě, kterou vede Olmert".

Prezident chce vyvrátit obvinění ze sexuálního obtěžování

Právníci izraelského prezidenta Mošeho Kacava, který od ledna nevykonává funkci kvůli údajnému znásilnění, ve středu prokurátorovi Menachemovi Mazuzovi předložili argumenty, které mají odvrátit soudní řízení proti hlavě státu. Podle izraelského deníku Ha´arec se Mazuz s prezidentovými právníky sejde znovu do čtrnácti dnů.

Válka Izraele s Hizballáhem

Klid zbraní byl vyhlášen od pondělních 07:00 SELČ po 34 dnech ozbrojeného konfliktu.

V bojích zahynulo přes 1100 lidí, z toho 1000 na libanonské straně. Na izraelské straně zahynulo 116 vojáků a 43 civilistů.

Boje začaly 12. července, když Hizballáh na hranici unesl dva izraelské vojáky.

Izrael zasáhlo přes 3300 raket a střel. Podle organizace Human Rights Watch opustila severní část Izraele polovina místních obyvatel, přibližně půl milionu lidí.

Za vedení války v Libanonu už Izrael zaplatil 1,6 miliardy dolarů (34,8 miliardy korun), sdělovací prostředky tvrdí, že konflikt přijde až na víc než trojnásobek této částky.

V Libanonu vypukla v průběhu bojů vážná humanitární krize, podle libanonské vlády muselo opustit své domovy 973 334 lidí, z toho 220 000 osob odešlo do zahraničí.

Náklady na opravu zničené infrastruktury v Libanonu se odhadují na 2,5 miliardy dolarů (přibližně 55 miliard korun).

Kacav se v lednu vzdal dočasně funkce, když Mazuz oznámil, že ho hodlá obvinit ze znásilnění, obtěžování, bránění spravedlnosti a zastrašování svědků. O tom, zda zahájí soudní řízení, má Mazuz definitivně rozhodnout po setkáních s prezidentovými právníky. Ze sexuálního obtěžování a znásilnění Kacava obvinily jeho čtyři bývalé podřízené. Těchto skutků se údajně dopustil v letech 1998 až 1999, kdy vedl ministerstvo cestovního ruchu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám