Hlavní obsah

Těsně před volbami demonstrovaly proti Netanjahuovi tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Před sídlem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dnes jen tři dny před volbami do parlamentu opět demonstrovaly tisíce lidí, podle kterých by měl šéf vlády kvůli svým korupčním kauzám rezignovat. Informovala o tom agentura Reuters. Izraelská média odhadla, že do dalšího z řady protestů, které se konají už téměř rok, se zapojilo kolem 20.000 lidí.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Protesty v ulicích Jeruzaléma v předvečer voleb

Článek

Izrael čekají v úterý další volby do parlamentu, už čtvrté za poslední dva roky. Jedenasedmdesátiletý premiér a jeho strana Likud jsou v hlasování favority, většinovou podporu ale podle průzkumů nejspíš strana nezíská. Už předchozí troje parlamentní volby v letech 2019 a 2020 skončily těsně a naposledy utvořil Netanjahu koaliční vládu, která se ale loni koncem roku rozpadla.

Izraelci naočkovali sto tisíc Palestinců. Za dva týdny

Blízký a Střední východ

Demonstrantů s bubny, vlajkami a transparenty tentokrát bylo v ulicích Jeruzaléma více než při předchozích protestech. Podle deníku Times of Israel to bylo zhruba 15.000 až 20.000 lidí, nejvíce za posledních několik měsíců. Protesty proti Netanjahuovi se konají pravidelně už devátý měsíc, a to v souvislosti s jeho obviněním z korupce.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Protest proti premiéru Netanjahuovi zaplnil ulice Jeruzaléma

Soud, v němž je Netanjahu obžalován z korupce, podvodu a zneužití důvěry, začal loni v květnu. Je to poprvé, co v Izraeli před soudem stanul jako obžalovaný premiér v úřadu. Netanjahu vinu popírá a tvrdí, že je obětí nepřátelsky zaměřených médií, policie a soudů.

Reklama

Výběr článků

Načítám