Hlavní obsah

Tanker obsadili ozbrojenci v maskách. Nebyli to piráti, ale íránské námořnictvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina ozbrojenců v maskách a černých overalech se nalodila na tanker St. Nikolas plující v Ománském zálivu. Podle agentury AP překvapená posádka, kterou tvoří 18 Filipínců a jeden Řek, záhy zjistila, že se neocitli v rukou pirátů ani húsíjských rebelů, ale že loď obsadilo íránské námořnictvo. Tanker totiž na základě soudního příkazu zabavila islámská republika.

Foto: Novinky

Tanker St. Nikolas (dříve Suez Rajan) na archivním snímku

Článek

O incidentu nejprve podle AP informovala britská služba Maritime Trade Operations (UKMTO) a soukromá britská společnost Ambrey, která se zabývá námořní bezpečností v oblasti.

Podle UMKTO na St. Nikolas, který plul ve vodách Ománského zálivu u města Suhár, „vstoupilo až pět neoprávněných osob“. Ambrey pak upřesnila, že tanker po nějaké době zamířil k přístavu Bandar-e Džask na jižním pobřeží Íránu.

Řecká společnost Empire Navigation, která plavidlo provozuje, uvedla, že loď původně vyplula z irácké Basry s nákladem přibližně 145 000 tun ropy a místem určení byla turecká Aliaga, kde se ropa měla přečerpat do zásobníků rafinerie Tupras.

Teherán později oznámil, že tanker zabavil na základě soudního příkazu.

Další pirátský útok Húsíjů v Rudém moři. USA zasáhly hned a tvrdě

Blízký a Střední východ

Podle AP jde o odplatu za loňské únorové zabavení milionu barelů íránské surové ropy, které na tankeru St. Nikolas, tehdy Suez Rajan, v rámci sankcí po kolapsu íránské jaderné dohody nařídily americké úřady. Írán se tehdy nechal slyšet, že to nezůstane bez odpovědi, a téměř po roce svou hrozbu vyplnil.

Indové obsadili nákladní loď unesenou piráty u Somálska

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám