Hlavní obsah

Tálibán zakázal holičům stříhat vousy

Kábul

Odporuje to islámskému právu šaría, zdůvodnil Tálibán, proč nově zakázal holičům v provincii Hílmand holit či zastřihovat vousy. Jakékoli porušení bude potrestáno, pohrozila tálibská náboženská policie.

Foto: Profimedia.cz

Holiči v Afghánistánu nebudou moci upravovat vousy

Článek

Nařízení, která dostalo i několik holičů v Kábulu, naznačují návrat k přísnějším pravidlům, které Tálibán uplatňoval na začátku tisíciletí, když v Afghánistánu vládl.

„Nikdo nemá právo si stěžovat. Bojovníci přicházejí a nařizují nám, abychom přestali zastřihávat vousy. Jeden z nich mi řekl, že mohou poslat někoho v utajení, kdo by mě chytil při činu,“ uvedl jeden z holičů v Kábulu.

Tálibán bude popravovat a sekat ruce

Svět

Další uvedli, že obdrželi telefonát od člověka, který se představil jako vládní úředník a sdělil jim, aby přestali následovat americké styly. Od roku 1996 do roku 2001, kdy bylo hnutí v Afghánistánu u moci, zakázal Tálibán všechny „okázalé“ účesy a muže nutil, aby si nechali narůst vousy.

Břitvu a nůžky pověsí na hřebík

Někteří holiči v Afghánistánu zvažují, že služby kvůli novým pravidlům nebudou nabízet. „Roky do mého salonu chodili mladí, aby se nechali oholit a ostříhat, aby šli s dobou. Teď pro mě nemá smysl v tomto byznysu pokračovat,“ řekl jeden z nich serveru BBC.

„Módní salony a holičství začínají být zakázaným byznysem. Tuhle práci jsem dělal patnáct let a myslím, že v ní nebudu moci pokračovat,“ řekl další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám