Hlavní obsah

Tajné služby sehrály v propuštění Čechů z Turecka klíčovou roli, ocenil Zdechovský

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po dlouhých měsících se podařilo českým diplomatům umožnit propuštění českých občanů Miroslava Farkase a Markéty Všelichové z tureckého vězení. Tam si odpykávali trest na šest let a tři měsíce za spolupráci s kurdskými milicemi YPG. Jedním z členů vyjednávacího týmu byl také europoslanec Tomáš Zdechovský (KUD-ČSL), který ocenil zejména roli tajných služeb.

Foto: archiv europoslance

Tomáš Zdechovský

Článek

Farkas a Všelichová byli zadrženi v Turecku v listopadu roku 2016 na turecko-irácké hranici. Turecko je obvinilo z podpory terorismu, protože pomáhali kurdským milicím YPG, které Ankara považuje za teroristy. Soud jim vyměřil trest na 6 let a 3 měsíce.

Dva Češi věznění v Turecku za podporu terorismu přiletěli do Prahy

Domácí

Z něho si dvojice Čechů odpykala 3 roky a 2 měsíce ve věznici ve Vanu. Jejich propuštění se povedlo docílit po dlouhém vyjednávání. Zdechovský v rozhovoru s Novinkami označil za klíčovou práci tajných služeb a ocenil i přínos premiéra Andreje Babiše (ANO) a minista zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

V pátek jste hovořil o tom, že tajné služby sehrály klíčovou roli při vyjednávání. Můžete to nějak přiblížit?

Vyjednávání začala s partnery na politické úrovni, ale pak následuje cesta, kdy to musí někdo odpracovat a vést dialog s partnery. Když žádáte propuštění vězňů, musíte poskytnout nějakou záruku. A tu může poskytnout jen někdo z bezpečnostní komunity. Proto byla role českých tajných služeb klíčová.

Češi zadržení v Turecku nemířili do Sýrie kvůli terorismu, uvedlo ministerstvo

Domácí

Turecko výměnou požadovalo pouze záruky v oblasti bezpečnosti?

Trvalo na tom, že propuštění se může uskutečnit pouze za předpokladu, že naši občané nebudou v této činnosti pokračovat. Při mé návštěvě věznice jsem se tuto informaci snažil oběma předat. Je potřeba, aby se o tom s našimi občany hovořilo. Jednání stojí neskutečné množství času i peněz, hovoříme v rámci milionů korun. V případě, že by se něco podobného opakovalo, by už našim občanům nic nepomohlo a z vězení by se nedostali.

Foto: Janusz Konieczny

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas

Vychvaloval jste práci ministra Petříčka i premiéra Babiše. Jakou roli jste při vyjednávání sehrál vy?

Já jsem po komunikaci s ministrem Petříčkem věděl, že vyjednávání bude probíhat i na úrovni bezpečnostních služeb, a tak jsem vzájemné vztahy otevřel. Spolupracoval jsem i s českou ambasádou v Ankaře. Připravil jsem půdu pro vyjednávání premiéra Babiše s tureckým prezidentem Erdoganem a jejich schůzka pro změnu pomohla v dalších vyjednáváních mně. Můžu říct, že Česká republika vystupovala jako tým a všichni sehráli důležitou roli.

Dvojice Čechů zadržená v Turecku žádá o propuštění

Blízký a Střední východ

Vy jste se v případu angažoval sám, nebo vás někdo kontaktoval?

Byl jsem osloven konkrétním člověkem, který mě požádal, abych pomohl zprostředkovat rozhovory. Pak jsem absolvoval cestu za vězni, protože jsem chtěl vědět, jestli by o mou pomoc měli vůbec zájem. Kdyby ji odmítli, dál bych v tom nepokračoval.

Pro Farkase s Všelichovou je tímto případ definitivně u konce?

V České republice ano. Věřím, že tato zkušenost jim pomůže pochopit zkušenosti jiných občanů a nám pro změnu pomůže při vyjednávání o vydání dalších Čechů ze zahraničí, o kterých v současnosti jednáme.

Reklama

Výběr článků

Načítám