Hlavní obsah

Syrští povstalci se definitivně stáhli z Homsu

Syrští povstalci ve čtvrtek dokončili svou evakuaci z města Homsu, který byl označován za metropoli revoluce. Informovalo o tom zpravodajství BBC na základě svědectví opozičních aktivistů a také oznámení syrské státní televize.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Syrské vládní jednotky v opuštěném Homsu

Článek

"Starý Homs je úplně vyčištěný od ozbrojených teroristických skupin," uvedla televize, která označení "teroristický" používá pro rebely bojující proti vládnoucímu režimu.

Povstalci v Homsu dva roky odolávali vládním silám prezidenta Bašára Asada. Na základě dohody mezi oběma znesvářenými stranami pod dohledem OSN převezme v pátek armáda kontrolu nad homským Starým Městem a jeho okolím, které byly hlavní baštou opozičních sil.

"Minimálně 980 lidí, mezi nimiž jsou převážně povstalci, ale také civilisté, včetně žen a dětí, odjelo ve středu" 24 autobusy, sdělil předtím guvernér stejnojmenné provincie Talál Barazí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Povstalci se stáhli z Homsu

Konvoje zamířily do Dár al-Kabíry, což je město ovládané povstalci asi 20 kilometrů severně od Homsu.

Za obléhání a v bojích přišlo v historickém centru Homsu za dva roky o život 2200 lidí. Tato část města je nyní podle AFP velmi poničená a nejsou tam už žádné zdroje potravin.

Homs je třetí největší město v Sýrii a boje o ně patřily k nejtvrdším. Syrský konflikt začal v březnu 2011 a od té doby si vyžádal životy asi 150 000 lidí. Milióny Syřanů kvůli němu prchly z domovů.

Dohoda týkající se Homsu je první dohodou od začátku syrského konfliktu, která obsahuje stažení povstalců ze zóny, kterou ovládali, napsala agentura AFP. Již dříve byly uzavřeny dohody o příměří v provincii Damašek, ale ty se týkaly výhradně zastavení bojů bez stažení rebelů, uvádí AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám