Hlavní obsah

Syrská vláda otevřela koridory z Aleppa, civilisté se je bojí využít

– Aleppo

Syrská vláda otevřela humanitární koridor, kterým mohou povstalci a civilisté opouštět obklíčené východní čtvrti Aleppa, uvedla agentura AP. Většina místních obyvatel ale nechce nabídky využít, protože neexistují žádné záruky, že evakuovaní nebudou zadrženi vládními silami. Naopak syrská vláda tvrdí, že civilistům vyhrožují radikálové ve městě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Aleppu jsou připraveny autobusy na evakuaci obyvatelVideo: Reuters

 
Článek

Televizní stanice Majádín vysílala přímý přenos z klíčové silnice Castello. Na záběrech byly vidět buldozery, které komunikaci zpřístupnily, a následně autobusy a sanitky připravené pro evakuované.

Přestávku v bojích o Aleppo oznámilo Rusko. Cílem je umožnit evakuaci civilistů a bojovníků včetně těch zraněných. Rebelové nabídku odmítli a civilisté ji nechtějí využít.

Podle stálého zástupce Sýrie ve Spojených národech Bašára Džafárího jsou obyvatelé města zastrašováni teroristy z bývalé Fronty an-Nusra a skupiny Ahrár aš-Šám. Uvedl, že ostřelovači teroristů míří na koridory. Ve městě bylo také podle jeho slov zabito 14 lidí, protože vyzývali k odchodu. Těm, co chtěli odejít, teroristé vyhrožovali, že je zabijí a jejich domy vypálí.

Nejasnosti ohledně příměří

Podle Džafárího syrská vláda otevřela šest koridorů, kterými mohou z města odcházet zranění, nemocní a starší lidé. A také dva koridory pro bojovníky, uvedla syrská státní tisková agentura SANA.

O přerušení bojů informovala již ve čtvrtek OSN. Podle ní Moskva souhlasila s tím, že v oblasti bude panovat příměří od čtvrtka po čtyři nadcházející dny vždy 11 hodin denně. Ruský prezident Vladimir Putin ale následně hovořil jen o prodloužení klidu zbraní na 24 hodin, což znamená do pátečního večera či noci.

Boje o Aleppo byly obnoveny v září po přerušení předchozího příměří a podle místních aktivistů si vyžádaly stovky mrtvých.

Dohodě o ukončení bojů brání neshody mezi Ruskem a USA, které podporují opačné strany konfliktu a neshodují se v otázce oprávněné opozice a teroristů.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že hrozí, že radikály z někdejší fonty An-Nusra se může Západ pokusit využít k sesazení syrského prezidenta Bašára Asada.

Reklama

Výběr článků

Načítám