Hlavní obsah

Sýrii opustily další chemické zbraně

Damašek

Ze syrského přístavu Latákíja byla v pondělí odvezena druhá část syrských chemických zbraní. Informovala o tom Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která dohlíží na likvidaci syrského chemického bojového arzenálu.

Foto: Reuters

Nákladový prostor norské lodě Taiko převážející syrské chemikálie

Článek

Chemikálie byly v Latákíji naloženy na lodě Dánska a Norska, které z přístavu eskortovala také plavidla Číny, Dánska a Ruska.

Sýrie loni souhlasila s tím, že se chemického arzenálu vzdá. Podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN likvidaci zajišťuje OPCW. Počítá se s tím, že 1300 tun chemikálií bude zničeno do 30. června.

Prvních asi 560 tun mělo být odvezeno ze syrského území do konce prosince. Šéf OPCW Ahmet Üzümcü nedávno přiznal, že transport vázne. [celá zpráva]

Jako důvod udával špatné počasí a boje v Sýrii, které komplikují pozemní přepravu nebezpečných nákladů do přístavu. Prvních 16 tun chemikálií bylo odvezeno teprve 7. ledna. [celá zpráva]

Zatím jsou na moři, ale je rozhodnuto, že v italském přístavu Gioia Tauro budou v únoru přeloženy na americké plavidlo MV Cape Ray vybavené zařízením pro zničení látek na moři.

Nejnebezpečnější látky  sarin a yperit budou neutralizovány štěpením vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám