Hlavní obsah

Sýrii opustily první bojové jedy určené k likvidaci

– Latakíja • Aktualizováno

Syrský přístav Latakíja opustil na dánské lodi první náklad chemických zbraní určených k likvidaci. V úterý to potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která akci zajišťuje.

Foto: Narthe Brendefur/Norwegian Armed Forces/Handout, Reuters

Odvoz chemických zbraní zajišťuje dánské námořnictvo.

Článek

Zničení nejnebezpečnějšího materiálu - mezi nimi 20 tun yperitu - je prvním krokem plánované likvidace syrského chemického arzenálu, která by měla být dokončena do poloviny letošního roku.

Syrská vláda dala mezinárodním inspektorům k dispozici na 1300 tun chemických látek.

První náklad měl Sýrii opustit už na konci prosince. Pokus o vyzvednutí materiálu byl ale nakonec odvolán, jelikož nebylo z bezpečnostních důvodů možné dopravit látky do přístavu.

Souhlas s likvidací odvrátil americký útok

Vláda syrského prezidenta Bašára Asada souhlasila s likvidací arzenálu po pohrůžce Spojených států, že na Sýrii udeří. Americký prezident Barack Obama hrozil přímou intervencí po chemickém útoku na předměstí Damašku ve druhé polovině srpna. Útok si vyžádal stovky obětí. Spojené státy nakonec úder s přispěním Ruska neuskutečnily poté, co dal Asad svůj chemický arzenál k dispozici.

Chemické zbraně budou z velké části zlikvidovány na moři, ale okolnosti a lokalizace nejsou zcela známy. Odvoz zajišťuje flotila osmi lodí z Dánska a Norska. Na jejich bezpečnost dohlíží i další plavidla včetně čínské fregaty u Kypru.

Na 500 tun látek má zlikvidovat speciální nákladní loď amerického námořnictva Cape Ray. [celá zpráva]

V Sýrii se bojuje téměř tři roky. Podle syrských pozorovatelů v Londýně přišlo o život nejméně 130 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám