Hlavní obsah

Izraelský útok na Sýrii si vyžádal osm obětí, tvrdí exilová organizace SOHR

Damašek/Jeruzalém
Aktualizováno

Úterní letecký a raketový útok Izraelců nedaleko Damašku si měl podle syrské exilové organizace SOHR vyžádat osm obětí na straně syrských vojáků. Izraelská armáda naopak tvrzení o útoku odmítla komentovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sýrie se stala po měsíci terčem izraelského náletuVideo: AP

 
Článek

Podle SOHR mířily izraelské útoky na okolí mezinárodního letiště v Damašku a další cíle nedaleko hlavního města v guvernorátech Hamá, Latakíja a Homs.

„Útoky v Homsu způsobily ztráty na životech,” uvedl ve středu šéf SOHR Rami Abdul Rahmán s tím, že mělo zemřít pět vojáků a tři příslušníci provládních milicí.

Zároveň dodal, že u Damašku se terčem silných útoků stala převážně vojenská zařízení.

Přitom syrská státní agentura SANA v úterý večer uvedla, že rakety vzduch-země, které byly vypálené z libanonského vzdušného prostoru, oběti nepřinesla.

„Naše protivzdušná obrana byla konfrontována se střelami agresora a některé z nich sestřelila, došlo jen k materiálním škodám,“ uvedla SANA podle původního armádního zdroje.

Při izraelském raketovém útoku na západě Sýrie zemřel jeden člověk

Blízký a Střední východ

Šlo o první izraelský útok po měsíci, napsal list Times of Israel. Izraelská armáda se k útoku nevyjádřila, agentuře AFP sdělila, že se nebude vyjadřovat ke zprávám ze zahraničí.

Izraelské letectvo naposledy zaútočilo na cíle v Sýrii na začátku května, když udeřilo na letovisko Latakíja. Nedaleko tohoto města se nachází ruská vojenská základna.

Od roku 2011, kdy začala syrská občanská válka, provedl Izrael v Sýrii stovky útoků. Cílem jsou syrské vládní jednotky i íránské oddíly, které podporují prezidenta Bašára Asada.

Izraelští politici opakují, že nedovolí, aby si Írán vybudoval v Sýrii své základny a sloužila mu jako spojnice do Libanonu, kde podporuje hnutí Hizballáh.

Reklama

Výběr článků

Načítám