Hlavní obsah

Sýrie nabídla příměří v Halabu a výměnu vězňů s rebely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Sýrie předala Rusku plány na uzavření příměří ve městě Halab, kterým zmítají tvrdé boje. Země je také připravena vyměnit si s opozicí seznamy vězňů, kteří by následně mohli být na obou stranách propuštěni. Po jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem to v pátek řekl syrský ministr zahraničí Valíd Mualim.

Foto: Reuters

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim (vlevo) se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem

Článek

"Informoval jsem ministra Lavrova, že jsme připraveni na výměnu vězňů s těmi, které drží protivník," řekl Mualim na tiskové konferenci. Pokud jde o příměří v Halabu, syrský představitel podle agentury Interfax požádal ruskou stranu, aby s realizací příměří pomohla.

"Jestliže obě strany dodrží své závazky, bude tento plán úspěšný," řekl syrský ministr a doplnil, že by plán pro příměří v Halabu měl sloužit jako příklad i pro další města.

Syrští povstalci se již dříve nechali slyšet, že pokud se vláda k podobnému částečnému příměří zaváže, budou ho dodržovat i oni. Zda se klidu zbraní vůbec podaří dosáhnout, to ale zůstává nejasné, poznamenala agentura Reuters i v souvislosti s podobnými neúspěšnými pokusy v minulosti.

Budoucností Sýrie by se měla zabývat mírová konference, která začne příští středu ve Švýcarsku. Přítomni na ní budou právě i zástupci syrské vlády. Opozice se má právě dnes rozhodnout, zda a v jakém počtu se zúčastní. Povstalci také trvají na záruce, že syrský prezident Bašár Asad nesmí být zapojen do žádné příští vlády.

Reklama

Související články

Převoz chemických zbraní ze Sýrie vázne

Převoz chemických zbraní z několika syrských skladišť do přístavu Latakíja se kvůli špatné bezpečnostní situaci v Sýrii výrazně zpomalil. Během své návštěvy...

Výběr článků

Načítám